Prvo veče Jelen Demofesta 08

by | 17 Jula, 2015

Drugi prostor, drugačiji raspored, ali ista, vatrena atmosfera! Tako bi se ukratko moglo opisati prvo veče osmog Jelen Demofesta, koje je održano 16. jula na banjalučkoj tvrđavi Kastel, a tokom kojeg su nastupili Gentleman, Who See i M.O.R.T, dok je sedam takmičarskih sastava izborilo plasman u finale.

Gentleman

Među odabranima našli su se sastavi sa impresivnim duvačkim sekcijama, Besne gliste iz Beograda te Ivana Rushaidat & Rakete iz Zagreba, kao i dvije moderne rock grupe, zagrebački Navarro i beogradski Dingospo Dali. U finalu će biti i žestokih tonova, jer je svoje mjesto izborila hardcore ekipa Shejdi Kruu iz Sremske Mitrovice, ali i miljenici publike, banjalučki metal bend Statement of Hate. U borbi za nagrade biće i leskovački S.K.A, koji je imao energičan nastup i harmonikaša sa novčanicom među “rebrima” instrumenta.

Drugi prostor, drugačiji raspored, ali ista, vatrena atmosfera!

Drugi prostor, drugačiji raspored, ali ista, vatrena atmosfera!

Nakon mnogo neizvjesnosti, Jelen Demofest je ipak ostao u svom domu, samo se preselio u veću “prostoriju”. Iako “iznuđena” renoviranjem ljetne bine na Kastelu, ova odluka se pokazala kao pun pogodak, jer je nova lokacija ponudila veću prostranost, uz isti ambijent tvrđave.

Veče je otvoreno takmičarskim programom, a kada je Rolin Humes probijao led, u publici se već nalazio pristojan broj posjetilaca, mnogi od njih u festivalskim majicama iz različitih godina. Taj broj je rastao iz minuta u minut, pa su vrlo brzo demo bendovi dobili publiku čijom masovnošću bi i mnoge regionalne zvijezde bile prezadovoljne. Bilo da se radilo o usamljenim kantautorima ili višečlanim grupama, prvih 14 takmičara je potvrdilo glasine da je ovogodišnja konkurencija jedna od najjačih u istoriji festivala.

Who See

Dok su se zbrajali glasovi žirija, na dobro poznat teren je izašao bend M.O.R.T. Da postoji posebna veza između njih i grada u kojem su se proslavili pobjedom na šestom Jelen Demofestu, bilo je vidljivo od prvih taktova. Iako na festivalu sviraju treću godinu zaredom, publika ih je oduševljeno dočekala, pjevajući zajedno sa blues rockerima i dajući do znanja da ih već odavno smatra svojima, dok su Sinjani potvrdili da izrastaju u istinske nove zvijezde.

Iza ponoći je uslijedio i trenutak koji su mnogi iščekivali, koncert svjetske zvijezde Gentlemana. Na scenu je prva, ipak, izašla njegova saradnica Trisha, koja je sa dvije pjesme pripremila teren za reggae velikana. Gentleman je u potpunosti ispunio najave da će Jelen Demofest publici prirediti vatren šou, jer ni u jednom trenutku nije zastao, dijeleći mnogo energije i riječi sa posjetiocima.

„Ovo je divna lokacija! Banjaluko, puna si pozitivnih vibracija noćas“, poručivao je reggae superstar, u više navrata pozivajući publiku da prema nebu podigne dva prsta u znak mira ili upali svoje upaljače.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.