Categories Kada, gdje, s kim…

Razgovarajmo uspješno s djecom: Dobri roditelji griješe

Razgovarajmo uspješno s djecom tema je radionice za roditelje koja je privukla veliku pažnju i roditelja i odgajatelja. Tokom dva sata rada roditelji su saznali praktične savjete i trikove kako bolje razgovarati i unaprijediti komunikaciju s djecom. Paralelno s radionicom za roditelje održana je i igraonica za predškolce i radionica za školarce koji su uživali u razvojno – poticajnim igricama koje su za mališane pripremile psihologinje Centra za psihološku podršku Sensus iz Mostara.

Detalj s radionice

“Na radionici smo se bavili principima zdrave komunikacije s djecom koja će zbog takvog pristupa biti zadovoljna, srećna i spremno uspostavljati zdrave odnose s drugima”, kazala je Maida Bešo, psihologinja i osnivačica Centra za psihološku podršku Sensus iz Mostara i uvodničarka na radionici za roditelje.

Po njenim riječima, kao roditelji važno je da imamo pozitivan odnos prema roditeljstvu i ulozi roditelja i moramo biti spremni da učimo. Dobri roditelji griješe i to moramo znati u svakom trenutku dok odgajamo djecu.

Foto: PR

“Pohvale i kritike su dvije osnovne poruke koje roditelji šalju djeci. Cilj obje vrste poruka je socijalizirati dijete, ukazati mu na poželjna i nepoželjna ponašanja i spremiti ga za uspješan samostalan život. U odgoju djece važno je da ih hvalimo kao osobe, hvalimo njihove ponašanje i kada je to potrebno kritikujemo njihove postupke. Kritike koje upućujemo djeci trebaju biti konstruktivne na način da pomognemo djetetu da nešto popravi”, kazala je Arnela Memić, psihologinja u Centru Sensus.

BUDI TU zajednica prvi rođendan proslavlja sa sjajnim rezultatima. U posljednjih godinu dana organizovali smo šest radionica za roditelje na kojima je učešće uzelo više od 200 roditelja; 10 stručnjaka praktičara iz različitih područja odgovorilo je na preko 200 upita od strane roditelja.

Organizovali smo tri humanitarne akcije “Razmjena igračaka + humanitarno darivanje” na kojima smo prikupili više od 1.000 igračaka koje smo proslijedili u devet domova za djecu bez roditeljskog staranja i djecu s posebnim potrebama.

Ovim putem najavljujemo našu narednu aktivnost “Razmjena igračaka + humanitarno darivanje” koja će biti održana u subotu 16. decembra od 11 do 13 sati u prostorijama Zimskog grada u Mostaru.

TEKST I FOTO: PR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *