Recepti iz najpopularnijeg kulinarskog showa „Stol za 4“

by | 14 Januara, 2014

Maja i Milica 2

Voditeljica Milica Blagojević i ekipa najpopularnijeg kulinarskog showa u Bosni i Hercegovini „Stol za 4“ koji se emituje na OBN televiziji ove sedmice se nalazi u Sarajevu. Za vrijednu glavnu nagradu bore se tri dame i jedan gospodin, pripremajući vrhunske specijalitete.

Takmičarka Marina će prva sa sljedećim receprima pokušati dobiti naklonost ostalih takmičara.

REDJELO: Carbonara
Sastojci:

  • 500 gr špageta
  • 300 gr šunke
  • ribani parmezan
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 jaja
  • so
  • biber

Priprema:
Špagete skuhati. Šunku isjeckati na kockice i kratko propržiti. U vrhnje dodati 2 žumanceta, ribani parmezan, šunku i začine. Ovom smjesom preliti špagete i poslužiti.

GLAVNO JELO: Piletina u pivskom tijestu
Sastojci:

  • pileći fileti
  • 250 gr brašna
  • čaša pive
  • 2 jaja
  • majoneza
  • kiseli krastavci

Priprema:
Začiniti pileće filete, sjediniti brašno, jaja i pivo. U ovu smjesu stavljati filete, a odmah nakon toga pržiti u vrelom ulju. Sitno isjeckati krastavce, ili izrendati, sastaviti sa majonezom i služiti uz pileće filete.

DESERT: Banana split
Sastojci:

  • banane
  • sladoled
  • šlag
  • tečna čokolada

Priprema:
Na tanjiru poslužiti banane, sladoled, šlag. Dekorisati tečnom čokoladom.

Šarmantni Toni, kao jedini muškarac ove sedmice će pokazati svoje umijeće u spremanju hrane i pokušati osvojiti ukusnim zalogajima srca dama. On će spremati:

PREDJELO: Pohovani sir
Sastojci:

  • 400 gr tvrdog sira
  • 5 jaja
  • prezla
  • so

Priprema:
Tvrdi sir isjeći na trokutove, pohovati u jajima i prezli. Postupak ponoviti i pržiti u dubokoj masnoći.

GLAVNO JELO: Piletina u bijelom vinu
Sastojci:

  • 1,5 kg piletine
  • muškantni oraščić
  • crveni luk
  • šampinjoni
  • čaša bijelog vina
  • njoke
  • brašno
  • vrhnje za kuhanje
  • 1 žumance
  • peršun

Priprema:
Propržiti piletinu, dodati so i muškantni oraščić. Nakon nekoliko minuta dodati crveni luk ikada se sve zajedno izdinsta, preliti čašom bijelog vina. Khati, dok alkohol ne ispari. Njoke skuhati, šampinjone propržiti. U posudi umutiti brašno, vrhnje i žumance. Ovom smjesom preliti piletinu. Dinstati još kratko i skloniti sa vatre. Njoke i šampinjone poslužiti kao prilog.

DESERT: Tufahije
Sastojci:

  • jabuke
  • orasi
  • med
  • šlag
  • šećer

Priprema:
Jabuke oguliti, izdubiti i kuhati u vodi u koju smo prethodno dodali šećer. Nakon što se skuhaju, izdvojiti malo tečnosti u kojoj su se jabuke kuhale, dodati orahe, med i malo šlaga. Smjesu umutiti i puniti jabuke. Nakon punjenja , jabuke ostaviti na hladjenje.

Ekipu će ugostiti i Biljana koja svojim specijalitetima i ugodnom atmosferon nastoji šarmirati ostale takmičare. A jela koja sprema su:

PREDJELO: Mimoza salata
Sastojci:

  • krompir
  • sir trapist
  • slani sir
  • šunka
  • kuhana jaja
  • majoneza
  • pavlaka
  • kiseli krastavci
  • crvena paprika
  • so
  • biber

Priprema:
Krompir skuhati i isjeći na ploške. Sir trapist, šunku, krastavce i jaja izrendati. Sjedniti pavlaku i majonezu. U posudu redati krompir, posoliti i dodati malo sitne crvene paprike. Preko krompira redati slani sir, šunku i premazati smjesom od pavlake i majoneze. Na to dodati kisele krastavce, pa opet premazati smjesom, zatim redati kuhana jaja, pa dodati smjesu i na kraju složiti sir trapist.

GLAVNO JELO: Tortilje
Sastojci:

  • brašno
  • jaje
  • maslac
  • paradajz
  • peršun
  • maslinovo ulje
  • pileći file
  • šampinjoni
  • crvene paprike
  • pavlaka

Priprema:
Od brašna, jaja, maslaca i praška za pecivo umijesiti tijesto. Tijesto podijeliti na više dijelova i svaki razviti u oblik palačinka. Tortilje peći u tavi sa malo ulja. Piletinu, paprike i šampinjone propržiti. Paradajz isjeći na kockice, dodati malo soli, limuna i peršuna. Svaku tortilju, premazati pavlakom, na jednu polovinu staviti piletinu paprike i šampinjone, preklopiti i prekriti paradajzom.

DESERT: Karamel kocke
Sastojci:

Za biskvit:

  • 4 bjelanca
  • 200 gr šećera
  • 4 kašike keksa
  • 2 kašike kakaa

Za fil:

  • puding od čokolade
  • 400 gr šećera
  • 60 gr margarina
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 500 ml mlijeka

Priprema:
Umutiti bjelanca, šećer, dodati keks i kakao. Smjesu izliti u podmazan pleh i peći u rerni 15-20 minuta. Skuhati 2 pudinga sa 200 gr šećera i 500 ml mlijeka. Nakon kuhanja, sjediniti sa 60 gr maslaca. Ušpinovati 200 gr šećera, dodati 400 ml vrhnja za šlag. Puding premazati preko biskvita, a ušpinovani šećer i vrhnje staviti kao završni sloj.

Vesela Tanja interesantnim kombinacijama pokazat će da je u kuhinji itekako spretna. Ona će ove sedmice spremati:

PREDJELO: Vesela jaja
Sastojci:

  • kuhana jaja
  • krompir
  • grašak
  • mrkva
  • šunka
  • kiseli krastavci
  • majoneza
  • tuna
  • senf

Priprema:
Skuhati krompir, mrkvu i grašak. Krompir i mrkvu isjeci na sitne kocke. Sjediniti sa šunkom i kiselim krastavcima. Sve povezati majonezom. Jaja skuhati, prepoloviti, izvaditi žumance iz svake polovine. Šumance sjediniti sa tunom i senfom, dobro umutiti da se dobije pašteta. Ovom smjesom puniti jaja i služiti ih uz prethodno napravljenu francusku salatu.

GLAVNO JELO: Klasik
Sastojci:

  • šampinjoni
  • pileći fileti
  • brašno
  • vrhnje za kuhanje
  • kopar
  • curry
  • gorgonzola

Priprema:
Piletinu i šampinjone isjeći na krupnije komade. Najprije prodinstati piletinu, a nakon 5-10 minuta dodati i šampinjone. Dosuti malo vode i kuhati dok voda skroz ne ispari. Dodati malo brašna i promiješati. Pred kraj kuhanja dodati vrhnje, kopar i curry. Malo proprženi tost i gorgonzolu služiti uz piletinu i šampinjone.

DESERT: Slatke prugice
Sastojci:

  • 3 vrste pudinga
  • 1,5 l mlijeka
  • 12 kaška šećera

Priprema:
Skuhati puding od vanilije, čokolade i maline. U posudu slagati jedan na drugi dio. Dekorisati šlagom.

Samo jedno od njih će uspjeti osvojiti simpatije svojih protukandidata. Odaberite i vi svog favorita i pratite nas od ponedjeljka do četvrtka u 16:30 h.

Comments(4)

  1. Samir Kurpejovic kaže:

    Zadnje emisije krajem aprija i potkom maja 2014 iz udruzenja zena gornja Tuzla su i vise nego odvratne i ne gledam ih a inace volim da gledam emisiju stol za 4.Sve zene se poznaju,svaka daje maximalnu ocjenu kolegici i sve im je bajno i krasno samo da im udruzenje odnese nagradu od 900 a ne 600 KM.Kako ste to dozvolili nista nije intersesantno niti je realno.Savjet je da to ne dopustate jer gubite gledanost.

  2. amy kaže:

    Slazem se, emisija vise nije zanimljiva. I jedno vrijeme su takmicari i ista jela pripremali, rolovana piletina/curetina i slani rolat.. bezveze, dajte nesto zanimljivije, sto vrijedi pogledati i nauciti! i neka se ne prijavljuju oni koji jedva da imaju uslove da kuhaju, bude mi zao tih ljudi koji se takmice zajedno sa bogatunima koji ih ugoste u svojim prelijepim kuhinjama i kucama. i definitivno ne dozvoliti da udruzenja nastupaju.

  3. jasna kaže:

    molim vas gledam vas jako dugo i u zadnje vrijeme sve je manje interesantno kandidati misle samo kako da otaljaju pa prave supu i ostalo ranije emisije su imale razne interesantne ideje
    i da molim vas dajte takmicarima jednom objasnite sta ocjenjuju jer mi bude zlo kad cujem eto zato je ocjena manja jer ja to ne volim

  4. zilka kaže:

    Poštovani,već odavno hoću da vam se javim i izrazim pohvale i primjedbe pošto vas redovno od samog početka gledam. Primjedbe na takmičare su prvo da ne rade sa lakom na noktima,nakitom na prstima, pogotovo kad rade pripremu hrane rukama a ne priborom.Da ocjenjuju svoje protivnike realno a ne šta vole ili ne, da nam pokažu mjeru nekih namirnica,vrijeme pripreme i pečenja takmičarskog jela obzirom da nešto pripreme i ranije i uzgred samo spomenu.(neki takmičari i sami objasne na pitanje voditeljice koja ne može da proprati baš sve).Mislim da bi te informacije a vidim i po forumima bile sasvim u redu. Hvala i pozd.

Odgovori na amy Poništi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.