Rekordna posjećenost “Noći istraživača” u šest bh. gradova!

by | 3 Oktobra, 2016

Još jedna Evrospka noć istraživača obilježena je u šest gradova BiH: Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Bjeljina, Goražde i Travnik bili su domaćini manifestacije, koja se ove godine održala po peti put u BiH. Ove godine organizatori bilježe rekordnu posjećenost od 2012. godine, kada je manifestacija prvi put kod nas organizovana!

sarajevo1

Manifestaciju u Sarajevu je otvorio zamjenik šefa EU Delegacije u BiH, Khaldoun Sinno, u društvu sa Nedžadom Koldžom, načelnikom opštine Novo Sarajevo i drugim zvaničnicima.

Sarajevo2

“Nauka i istraživanja su budućnost Bosne i Hercegovine, kao što ste i vi mladi, budući naučnici, budućnost svoje zemlje. Budućnost svih građana Bosne i Hercegovine je Evropska unija, a na vama mladima je da vodite na tom putu”, rekao je on.

Pročitajte i… Evropska noć istraživača u BiH 2016: Glasajte za najbolju priču i crtež…

sarajevo3

Na svim lokacijama građani su imali priliku da se upoznaju upoznati s najnovijim dostignućima bh. institucija, organizacija i pojedinaca koji se bave naukom i inovacijama.

Osim sajma nauke i tehnologije, posjetiocima su na raspolaganju bili radionice, interaktivni eksperimenti, naučne igre i kvizovi, izložbe, prezentacije, a sve s ciljem da se nauka i istraživački rad približe svim građanima.

sarajevo4

U takmičarskom dijelu programa u Sarajevu, osvojene su i vrijedne nagrade. Žiri je imao težak zadatak da od 20 projekata prijavljenih na takmičenje srednjih škola za najbolji naučni projekat, odabere najbolje. Prva tri mjesta osvojili su:

1. Tursko-bosanski koledž Sarajevo, projekat “Stem cell”
2. Srednja medicinska škola Sarajevo, projekat “Pobijedi AIDS2
3. Elektrotehnička škola za energetiku, projekat “Univerzalni solarni kolektor”

U okviru takmičenja u poznavanju nauke, među osnovnim školama najbolji su bili:
1. OŠ “Hasan Kikić”
2. OŠ “Osman Nuri Hadžić”
3. OŠ “Malta”

sarajevo5

Za najbolje od likovnih radova koji su dospjeli na konkurs odabrani su:
1. Esma Habibija, Mostar
2. Marko Lugić, Banja Luka
3. Tajra Čolić, Sarajevo

Među dospjelim na konkurs, za najbolje priče odabrani su:
1. “Priča o duši” – Amra Telalović (Zenica)
2. “Tajna otoka Scarlet” – Benjamin Šačić (Sarajevo)
3. “Sat” – Adna Omerović (Sarajevo)

Na sajmu nauke i tehnologije u Sarajevu najbolje štandove su imali:
1. Shark lab Adria
2. Bentoproduct doo
3. Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta Sarajevo

Sarajevo6

Preko 40 prijavljenih projekata za takmičenje srednjih škola, isto toliko naučno-istraživačkih institucija i firmi na sajmu nauke i tehnologije, te brojni radovi prijavljeni na konkurse za najbolju priču i crtež, pokazatelji su interesa za manifestaciju, koji iz godine u godinu raste. Broj posjetitelja u šest gradova značajno je premašio brojke svih prethodnih godina!

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2015. godine održana u više od 280 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine “Noć istraživača” je postala “Evropska noć istraživača” pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Kako je Noć istraživača izgledala u Banjaluci, otkrijte na sljedećoj stranici…

Petu godinu za redom u Banjaluci održana je već prepoznatljiva najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska Noć istraživača 2016”.

banjaluka3

Ove godine manifestacija je realizovana pod sloganom “Otkrijte nepoznato”, u petak, 30. septembra, na nekoliko različitih lokacija.

Posjetioci u Banjaluci posjetili su Sajam nauke i tehnike u okviru kojeg su vidjeli demonstracije naučno – istraživačkih postignuća kroz koja je nauka predstavljena na djelu; Interesantna predavanja i debate, kao i velike naučnike koji su ponudili odgovore na svakodnevna pitanja, koja nikog nisu ostavili ravnodušnim; Edukativni info kutak, te Takmičenje za srednje škole kroz koje su srednjoškolci predstavili svoje naučno – istraživačke radove.

banjaluka2

Vrata ovogodišnjoj “Evropskoj Noći istraživača” otvorile su sve važne banjalučke kulturne institucije, i to: Narodna i univerzitetska biblioteka RS, Muzej savremene umjetnosti RS, Muzej RS, te Dječije i Narodno pozorište RS.

banjaluka4

Posebni gosti ovogodišnje manifestacije bili su Astronomsko društvo “Ruđer Bošković” iz Beograda, te naučna grupa „Teeme Keemiat“ iz Estonije.

Banjalučki Dom omladine, Tehničku školu Banjaluka, te novog partnera – Univerzitet za poslovne studije, posjetilo je nekoliko hiljada posjetilaca, što govori u prilog informaciji da je peta “Evropska Noć istraživača” nadmašila prethodne.

banjaluka1

Organizatori se nadaju da će se ovaj trend rasta u brojkama i sadržaju nastaviti i idućih godina.

Do tad, aktivnosti oko Evropske noći istraživača možete pratiti na web stranici www.nocistrazivaca.ba, ili na facebooku – facebook.com/NocIstrazivacaBiH.

PRIREDIO: S.V.
FOTO: PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.