RETROSPEKTIVA: Mostarske pjesnikinje i slikarice u Muzičkom centru Pavarotti

by | 28 Oktobra, 2014

U prepunoj koncertnoj dvorani Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, protekle sedmice održana
je muzičko-poetska večer istaknute mostarske umjetnice i kulturne djelatnice Zijade Zekić pod nazivom “Trenutak uspjeha”.

zekic1_nnn_ocv_28102014

Četiri dame
Među brojnom publikom bili su njezina rodbina, kolege iz Gradske uprave Mostara, brojni Mostarci poštovatelji njezina lika i djela te četiri dame koje Zijadi Zekić puno znače, a koje su sudjelovale u predstavljanju, odvjetnica Nada Dalipagić, pjesnikinja Alma Fazil Obad, glumica Amela Kreso i novinarka Misijana Brkić-Milinković. u ime gradonačelnika Mostara Zijadi Zekić je na ‘trenutku uspjeha’ čestitao načelnik odjela društvenih djelatnosti Božo Ćorić istaknuvši njezin veliki doprinos na promociji kulture u Gradu Mostaru. “To su četiri lika koja ja nosim u svojoj duši. Da nije bilo njih i moje upornosti, ne bih sigurno ni djelić ovoga postigla”, kazala je Zekić. A da je postigla puno toga na umjetničkom planu uvjerila se i publika koja je imala priliku čuti nekoliko novih pjesama iz još neobjavljene zbirke poezije, zatim šest novih likovnih radova koje je Zekić uradila različitim tehnikama te izložbu novinskih isječaka i fotografija koje svjedoče njezinu uspjehu.

Sjajna umjetnica
“Zijada Zekić je osoba koju pratim već godinama i ona je svojom umjetnošću, svojim pjesmama i slikama uspjela doći do publike i koja istinski nagrađuje njezin trud, a dokaz za to je i puna dvorana. Zijada se pridružila skupini sjajnih umjetnika koji na pravi način promoviraju Mostar i pokazuju njegovu ljepotu kroz umjetnost”, kazala je Nada Dalipagić. U pjesmi “Trenutak uspjeha”, Zekić govori stihove “…uspjela sam doživjeti trenutak uspjeha koji traje vječno…” i doista je tako. U njezinu životu posebno mjesto zauzima majka i riječ ljubav bez kojih bi njezino djelovanje bilo nemoguće. “Ljubav je za mene nešto najljepše što nam se može dogoditi. Gdje ima ljubavi ima i života, gdje ima života ima i ostalog” poručila je Zekić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.