“Save the Children” donirao 60 laptopa za testiranje učenika

by | 4 Aprila, 2018

U susret početku Međunarodne procjene učeničkih postignuća, PISA 2018, koja je u Bosni i Hercegovini počela danas (4. april), “Save the Children” donirao je 60 laptopa i prateću IT opremu u vrijednosti preko 50.000 konvertibilnih maraka, a koja će se koristiti tokom testiranja.

Istraživanje provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, u saradnji s obrazovnim vlastima i školama, a u njemu će učestvovati oko 7.000 učenika iz 70 škola u Republici Srpskoj, pet škola u Brčko distriktu BiH i 138 škola u Federaciji BiH.

Vrijedna donacija za sprovođenje važnog testiranja i istraživanja!

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH centar je za sprovođenje PISA 2018 istraživanja u BiH. Ukupni uzorak čini 236 u škola BiH, dok će testiranje biti obavljeno u njih 213.

“Ovo je prvi put za BiH da učenici testove rade na kompjuterima i za Agenciju bi bila otežana realizacija testiranja bez donacije ‘Save the Children-a’ u laptopima s operativnim sistemom koji podržava softver za izvođenje PISA 2018 testiranja. Ova donacija samo je još jedan primjer partnerstva koji Agencija ima sa organizacijom ‘Save the Children’ i zajedničkog djelovanja na unapređenju kvaliteta obrazovanja u BiH”, izjavila je zamjenica direktorice Agencije, Alisa Ibraković.

PISA istraživanja provode se od 2000. godine, a u njima od 2006. učestvuju sve zemlje iz regije kojima se sada, u sedmom ciklusu studije, prvi put pridružuje i BiH.

PISA istraživanja provode se u trogodišnjim ciklusima, a cilj im je pomoći zemljama učesnicama kod donošenja strateških odluka iz oblasti obrazovanja na temelju empirijskih, statističkih podataka o postignućima učenika. Drugim riječima, PISA ukazuje na slabosti u obrazovnim sistemima te naznačava u kom pravcu trebamo djelovati kako bi se te slabosti otklonile, a obrazovanje jedne države unaprijedilo.

“Save the Chidren” za Sjeverozapadni Balkan aktivno je uključen u procese unapređenja pristupa kvalitetnom obrazovanju u BiH.

“Kao dugogodišnjem partneru Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, zadovoljstvo nam je da smo bili u prilici podržati ovaj važan proces u BiH jer vjerujemo da će kroz rezultate i analize rezultata PISA 2018 obrazovne vlasti u BiH dobiti jasne preporuke zasnovane na činjenicama za unapređenje kvaliteta i učinkovitosti obrazovanja za dječake i djevojčice u BiH”, istakla je direktorica “Save the Children”, Andrea Žeravčić.

“Save the Children” ostaje posvećen ovom procesu i strateškim opredjeljenjima koji vode ka jedankom, kvalitetnom i relevatnom obrazovanju u BiH i regionu.

Tekst i foto: Promo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.