Categories Kada, gdje, s kim…

Savremena bh. umjetnica Alisa Teletović otvara samostalnu izložbu u Trogiru

U autentičnom prostoru atrija Muzeja grada Trogira, naredne sedmice brojni posjetitelji i turisti moći će razgledati samostalnu izložbu savremene bh. umjetnice Alise Teletović.

Alisa Teletović

Zanimljiva biografija ove slikarice ogleda se u njenim odabranim radovima za ovu izložbu, koji su nastajali u posljednje tri godine u ciklusima Poljupci brda i Putnik vremena.

Povratkom kući u BiH iz Australije nakon 17 godina izbivanja, odlučila je da spoji dva kontineta hrabro objedinjujući dvije kulture. Priča koju Alisa priča svojim crtežima povezuje široke pustinjske pejzaže Australije sa dinarskim vedutama Hercegovine.

Boje, oblici i senzacije isprepliću se s vizijama duše, otvorenosti i pomirenja koja su oslikana brdima koja se – ljube.

“Brda su kao i ljudi: odvojeni jedni od drugih, a tik jedni uz druge, zajedno. Propitujući samu sebe o ljubavi koja bi trebala dominirati, a tako je daleka na ovim prostorima, ja istinski tragam za bliskošću. Želim ukazati da pejzaže možemo prepoznati u nama, našim mislima i osjećajima i da su često apstraktni, nagoneći nas da zatvorimo oči kako bi usmjerili pogled ka unutra, u dušu”, izjavila je Alisa Teletović.

 

Dio opusa koji će biti izložen u Trogiru pogledajte ovdje…

Kombinovanjem i miješanjem tehnika, oslobođena stega tradicije stvaranja, autorica kreira ekspresivne pejzaže pune boja i linija, stvarajući nove savremene realnosti kroz koje sama prolazi.

Samostalna izložba u drevnom primorskom gradu, od posebnog je značaja za autoricu koja s nestrpljenjem iščekuje da svoj osobni ekspresivno figurativni slikarski izraz ukomponira u vizure starih kamenih građevina i odsjaja mora.

Izložba pod nazivom “Poljupci brda” biće otvorena u srijedu 11. jula u 21 sat u Atriju Muzeja grada Trogira, u sklopu Trogirskog kulturnog ljeta.

Alisa Teletović, diplomirala je 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbourneu, gdje je studirala likovnu umjetnost, elektronski dizajn i medije. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka te ULUBIH-a. Iza sebe ima osamnaest samostalnih izložbi, između ostalog u Melbourneu, Pertu, Adelaide, Sarajevu i Tuzli.  Laureatkinja je niza priznanja i nagrada.

“Sve što dotaknem pokušavam pretvoriti u umjetnost, imam potrebu da se stalno izražavam putem raznih medija i metoda. Želim da što više ljudi doživi i uživa u toj ekspresiji i zato tragam za novim formama”, kaže autorica koja je, između ostalog, osnivačica branda Colorscape, ručno oslikanih modnih kreacija i dodataka.

Umjetnički radovi autorice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, s ljubavlju se kupuju, vole i uživaju. Živi i radi u Sarajevu, stvarajući slikarska djela i primijenjenu umjetnost u svom ateljeu.

Njeno umjetničko djelovanje možete pratiti na zavničnoj web stranici: www.alisateletovicartist.com , te na društvenim mrežama Facebook i Instagram

Tekst i foto: Promocija

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *