Specijalno izdanje showa “Lonci i poklopci”: Maskirani Vjeko kuha specijalitete za Noć vještica

by | 25 Oktobra, 2017

Da bi 604. emisija kulinarskog showa “Lonci i poklopci” bila posebna i upamćena, pobrinuće se voditelj i kuhar Vjeko Kramer, maskirajući se povodom Noći vještica. Ovaj popularni “praznik” polako je došao i u Evropu, ali ga još većinom slave Amerikanci. Noć vještica posebna je i po tome što u prvi plan dolazi tikva/bundeva, koja će se naći ove nedjelje i na tanjiru. Biće je u savijači, supi, zajedno s ribom, a na kraju i slatkiš će biti u duhu ove namirnice. Tikva je jako iskoristiva, jer osim što je zdrava, može se spremiti na bezbroj načina, u slatkoj ili slanoj varijanti. Morate samo voljeti njen poseban okus, i sve su vam varijante dostupne.

Kostimirani Vjeko ove nedjelje sprema specijalitete od bundeve!

“Lonci i poklopci” su na programu OBN Televizije ove nedjelje, 29. oktobra od 12.50 sati.

SAVIJAČA OD KROMPIRA S TIKVOM I LEĆOM

½ kg jufke
½ kg krompira
250 g pečene bundeve
200 g kuhane leće
100 g suhog mesa
1 glavica luka
2 jajeta
1 vrhnje
so i biber
Vegeta
peršunov list
ulje

Krompir skuhajte, ohladite i ogulite pa nasjecite na kockice. Suho meso popržite s usitnjenim crvenim lukom na malo ulja. Leću skuhajte i ocjedite. Sve sastojke pomješajte, začinite solju, biberom, Vegetom i peršunovim listom. Umutite jaja, vrhnje i pečenu bundevu. Jufku stavite na navlaženu krpu i premažite uljem i na nju stavite još jednu jufku i onda po njoj rasporedite nadjev od krompira i leće i zalijte umućenim jajima, zarolajte savijače premažite jajima i stavite u nauljenu tepsiju papecite u zagrijanoj rerni oko pola sata na 180°C.

SUPA OD BUNDEVE I KUKURUZA

600 g pečene bundeve
1 glavica luka
1 konzerva kukuruza
5-6 suhih šljiva
vrhnje za kuhanje
pileći temeljac
so, biber, cimet, muskatni orah, curry, kurkuma
ulje od bundeve
sjemenke bundeve

Bundevu narezati na kriške te peći u rerni dok ne omekša, ohladiti i očistiti od kore i zagorenih komada. Na malo ulja popržiti krupnije nasjeckan crveni luk i kukuruz iz konzerve dok ne omekšaju pa preliti pilećim temeljcem, dodati suhe šljive i kuhati nekoliko minuta. Začiniti po želji, dodati pečenu bundevu i kuhati još minut-dva pa ispasirati u pire. Pire od tikve razrijediti pilećim temeljcem na željenu gustoću te doliti vrhnje za kuhanje i prestati kuhati. Juha treba da bude kremasta. Prilkom posluživanja dekorisati bučinim uljem i bundevinim sjemenkama.

GRILOVANA RIBA U UMAKU OD GORGONZOLE I BUNDEVE

600g fileta ribe
100 g gorgonzole
250 g pečene bundeve
vrhnje za kuhanje
maslinovo ulje
maslac
limunov sok
Vegeta
so i biber
2-3 čena bijelog luka
kopar, kurkuma

Riblje filete začiniti Vegetom i limunovim soku te premazati maslinovim uljem pa ostaviti da se marinira barem dva sata. Riblje filete pažljivo grilovati na grill tavi s obje strane po nekoliko minuta dok ne porumene. Za to vrijeme na malo maslaca prepržiti usitnjeni bijeli luk pa doliti vrhnje za kuhanje i u tom umaku otopiti gorgonzolu i dodati pečenu tikvu neprestano mješajući. Grilovane filete samo do pola preliti umakom i poslužiti uz rižu.

TORTA OD BUNDEVE S GOJI BOBICAMA I DRENJKOM

300 g pečene tikve
1 lit slatkog vrhnja
½ kg maskarponea
100 g meda
biskvit za tortu
1 dl soka tikve
rum
cimet

Tikvu iseći na kriške, očistiti od sjemenki, staviti u tepsiju sa malo vode pa ispeći u rerni na oko 200°C četrdesetak minuta. Kada omekša izvaditi iz rerne, ohladiti pa odvojiti pečeno meso od kore, te ga izmiksati štapnim mikserom. Tikvu začiniti medom, cimetom i prahom goji bobica. U tikvu umješati maskarpone. Umutiti slatko vrhnje i podjeliti u dvije zdjele od kojih nam jedna treba za ukrašavanje. U drugu treba dodati izgnječenu, pečenu, začinjenu tikvu u koju smo prethodno umiješali maskarpone. Kremu možete poslužiti u ohlađenu u čašama uz piškote ili napravite tortu.
Biskvit poprskati sokom bundeve i rumom pa premazati kremom od tikve i to ponoviti onoliko puta koliko biskvita imamo. Tortu dekorišemo bijelim tučenim slatkim vrhnjem.

TEKST I FOTO: PROMO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.