Svaka čast! Na 25. Sarajevo film festivalu bosanski ćilim umjesto crvenog tepiha!

by | 5 Jula, 2019

Za 25. rođendan Sarajevo Film Festival dobiće novi tepih! Novi tepih koji će ove godine biti postavljen ispred Narodnog pozorišta Sarajevo u čast filmskim autorima, umjetnicima i publici, spoj je tradicionalnog i savremenog.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, nakon opsežnog istraživanja bosanskohercegovačkih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH, kreativni tim Sarajevo Film Festivala za novi izgled crvenog tepiha bio je inspirisan elementima sa ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

https://www.instagram.com/p/BziBbEhlxFZ/

“Projekat bosanskog ćilima za SFF je vrhunski primjer talenta i kreativnosti u promociji naših trajnih vrijednosti. Ovo je pokazatelj kako mladi ljudi kojima se pruži šansa i povjerenje mogu napraviti dodatnu vrijednost i mogu osnažiti ovaj grad i državu.  Bosanski ćilim ispred Narodnog pozorišta pred milionskim auditorijumom ideja je vrijedna divljenja”, izjavio je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra sretan je što će jubilarno festivalsko izdanje ponuditi nešto autentično domaće.

“Novi tepih inspirisan je i napravljen s poštovanjem i ljubavlju prema tradiciji. Vjerujemo da će novi crveni tepih biti jedinstven trenutak za sve one koji dođu na 25. SFF. Zahvalni smo na podršci koju smo dobili u realizaciji ovog projekta. Novi crveni tepih je proslava naših zajedničkih dosadašnjih uspjeha, ali i putokaz za budućnost: za Festival, Sarajevo, našu publiku i filmsku umjetnost”, kazao je Purivatra.

Naglasio je da je cijela priča nastala na prošle godine, a obzirom na to da većina festivalskih fotografija sa manifestacija ovog tipa u svijet ode sa “red carpeta”, odlučili su da sarajevski bude jedinstven.

“Ćilim se radi u Njemačkoj, i nadamo se da će nas više godina služiti”, naglasio je Purivatra.

Ovogodišnji, 25. Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. avgusta 2019. pod pokroviteljstvom UNESCO-a i uz moto ”Sarajevo mon amour”.

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.