Categories Kada, gdje, s kim…

Turistička zajednica KS dodijelila 10.000 KM Kamernom teatru 55

Turistička zajednica Kantona Sarajevo odlučila je ove godine finansijski podržati 3. međunarodni teatarski festival “Dani Jurislava Korenića”, čiji je početak zakazan za 1. decembar 2018, saopšteno je na konferenciji za medije u Galeriji “Gabrijel” i time ozvaničena partnerska saradnja TZ KS i Kamernog teagrea 55, člana Evropske teatarske asocijacije.

“Iako je kulturni turizam in u svijetu, rijetko se kod nas dešava da jedna ozbiljna organizacija kakva je Turistička zajednica KS prepozna da su i Kamerni teatar i kultura dio turizma Sarajeva. Beskrajno smo zahvalni na 10.000 KM koje nam je Turistička zajednica KS dodijelila. Zahvaljujući ovim sredstvima mogu reći da smo gotovo zaokružili finansijsku konstrukciju festivala Jurislava Korenića, koji je spiritus movens teatarskog života i u Sarajevu i u BiH. Odjeci festivala su daleko van granica BiH, a na festivalu se prikazuju najbolje predstave iz zemalja bivše Jugoslavije”, rekao je Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55.

Osnivanjem nove Turističke zajednice Kantona Sarajevo počela se mijenjati turistička ponuda i turistička kultura u Sarajevu. Rukovodstvo zajednice nije željelo da ona bude klasična, nego da se na tržištu ponaša kao kompanija za destinacijski menadžment, odnosno kompanija koja se bavi uređenjem kompletne destinacije. Rezultati pokazuju da u tome uspijevaju.

“Kada se govori o destinaciji, njen neizostavan segment je kultura. Smatram da BiH nema boljih ambasadora od kulturnih djelatnika i sportista. Kroz prvu godinu poslovanja i kvalitetnog rada uspjeli smo da osiguramo sredstva kojima ćemo sufinansirati kvalitetne projekte u našem gradu. Na to smo posebno ponosni”, rekao je Nermin Muzur, direktor Turističke zajednice KS.

Dobra saradnja između Turističke zajednice KS i Kamernog teatra 55 počela je još prošle godine. Turistička zajednica je teatar podržala u okvirima svojih tadašnjih mogućnosti stavljajući na znanje svoju zainteresovanost da dâ doprinos razvoju kulture i stvarnih vrijednosti Sarajeva koje trebaju biti promovisane.

Tekst i foto: PR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *