U finalu Jelen Demofesta 13 bendova, Triggerfinger zatresli Kastel

by | 18 Jula, 2015

Druga grupa polufinalista, belgijska rock senzacija Triggerfinger, te beogradski Irie FM i slovenački Low Peak Charlie, obilježili su sjajnim nastupima drugo veče osmog Jelen Demofesta, koje je održano 17. jula na banjalučkoj tvrđavi Kastel.

DSC_0173 (2)

Prolazak uposljednji krug izborilo je još šest takmičarskih demo sastava, pa ćemo tako finalne večeri slušati ukupno 13 bendova, dok su u sklopu revijalnog programa zvijezde večeri trio Triggerfinger publici priuštile nesvakidašnji rock spektakl.

Mjesto u finalu obezbijedio je i drugi banjalučki bend u ovogodišnjem takmičarskom programu, sastav Voodoo Mojo. Završne večeri, na bini će im se pridružiti tri hrvatske grupe, i to Rezerve iz Tučepa i Makarske, Nord iz Rijeke, te zagrebački Felon. Listu finalista kompletirali su novosadski bend Wolfram, koji kombinuje stoner rock sa elektronskom muzikom, i neobična country postava Fed Horses iz slovenačkih gradića Logatec i Sveti Peter.

U drugom polufinalu sviralo je čak 17 izvođača, pa je publika, koja se nakon nekoliko prvih nastupa okupila u značajnom broju, mogla da uživa u još većoj raznovrsnosti žanrova. Zoran Stajčić, član žirija, u toku večeri je izjavio da je drugo takmičarsko veče bilo još kvalitetnije od prvog, što je napravilo dodatne poteškoće stručnom žiriju pri formiranju konačne selekcije od 13 finalista.
I ove godine dodijeljena je nagrada za najboljeg novinara Jelen Demofesta, koju je odnio Zoran Tučkar, novinar portala muzika.hr.

Pola sata prije ponoći na binu je izašao i prvi revijalni bend, slovenački punkeri Low Peak Charlie,a osvajači trećeg mjesta na prethodnom Jelen Demofestu su se vratili u Banjaluku nakon kraće turneje po Hrvatskoj. Energičnom polučasovnom svirkom predstavili su pjesme koje će se naći na njihovom albumu, planiranom za jesen ove godine. Iako je bio predviđen i nastup prošlogodišnjih vicešampiona, sastava Punkart, on je odgođen za finalno veče, pa se odmah započelo sa pripremom scene za headlinere druge večeri, grupu Triggerfinger.

Tehnička priprema je trajala nešto duže, ali već pri prvim taktovima uvodne pjesme „Black Panic“ svim prisutnima je postalo jasno i zašto. Kastel je doslovno podrhtavao u ritmu bubnjeva i bas gitare bučne belgijske trojke, koja se, u svom stilu, pojavila u odijelima bez obzirana visoke temperature. Nizale su se pjesme nabijene žestokim ritmom, a prvo usporavanje je došlo tek sa numerom „On My Knees“, u kojoj je harizmatični frontmen Ruben Block pokazao fantastične vokalne sposobnosti. Ritam je ponovo ubrzan uz „My Baby's Got a Gun“, Ruben je skinuo svoj šljašteći plavi sako,što je bila jasna najava vrlo intenzivnog nastavka, a tokom „All This Dancin’ Around“ je i publika otpočela sa plesom.

Nastup Triggerfingera je obilovao savršenim solo dionicama i interakcijom sa publikom,a trojica muzičara iz zemlje piva i čokolade su istinski šoumeni, pa su, između ostalog, rukovali reflektorima, rukama “tukli” činele i konstantno animirali posjetioce. Pohvalili su organizatore festivala za odrađeni posao, a žestoki jednoipočasovni maraton okončanje obradama slavnih hitova „I Follow Rivers“, kada je bubnjar Mario Goossens palice i činele zamijenio noževima i čašama, te veoma čvrstim aranžmanom hita „Man Down“.

Da i regionalna scena ima vrhunske muzičare i šoumene, pokazao je beogradski Irie FM. Odmah na početku, frontemenbenda Vukašin Marković Vuki pozvao je publiku da pozdravi Jelen Demofest takmičare, među kojima je i Irie FM bio 2009. godine.

„Šta god da se desi na kraju takmičenja, ne treba da se obeshrabrite već samo ‘pičite’ dalje“, poručio je Vukašin, jasno aludirajući na sopstveno iskustvo u najvećem regionalnom demo takmičenju.

Odmah potom su sjajni reggae muzičari zasvirali „Babylon“, ekspresno podižući nivo energije u već pomalo iscrpljenoj publici. Kada je Vukašin pozvao posjetioce da uđu u foto pit, a čitav sastav nastavio sa širenjem pozitivnih vibracija, Jelen Demofest publika je već bila spremna da do četiri sata poslije ponoći bez odmora pleše i uživa u sjajnim ritmovima.

Večernji program je još jednom okončan uz afterparty banjalučkog DJ-a Arsola, a osmi Jelen Demofest završava se večerašnjim finalom takmičarskog programa te nastupima sastava TBF, Hulahoop i Punkart u revijalnom programu.

Generalni sponzor Jelen Demofesta je Jelen pivo, a najveći prijatelj festivala već osmu godinu zaredom je kompanija m:tel, dok je oficijelni telefon festivala Huwaei P8.

Više informacija o Jelen Demofestu možete naći na jelendemofest.org.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.