U Sarajevu realizovana kampanja “Ja odlučujem”

by | 14 Maja, 2015

Milioni djevojaka i žena širom svijeta danas nemaju pravo da odlučuju o svome tijelu. One su prisiljene na brak protiv svoje volje i na formiranje porodice kada nisu spremne.

_DSC0053

A kada su djevojke prisiljene da imaju djecu dok su još same djeca, to može dovesti do ozbiljnih fizičkih i psihičkih problema i komplikacija. To, također, može značiti da su često prisiljene da napuste školu i obrazovanje, te često nikad ne postignu svoj puni potencijal.

Nedostatak izbora ima svoju cijenu. To košta žene i djevojke koje pate, njihove porodice i zajednicu.
Kada djevojke i mlade žene imaju pristup informacijama i uslugama koje im mogu pomoći u kritičnim situacijama da donesu odluke koje će im koristiti na životnom putu, one postaju osnažene. Kvaliteta njihovog života je poboljšana, kao i dobrobit njihovih porodica i zajednice u kojoj žive.
Upravo je to cilj kampanje pod nazivom “Ja odlučujem” („I Decide“) koju je pokrenula organizacija Međunarodna mreža za planiranje porodice (IPPF), čija članica za BiH je Asocijacija XY. Kampanja uključuje potpisivanje peticije na globalnom nivou, a koja koja će uticati na vlade država svijeta da seksualno i reproduktivno zdravlje i prava (SRZP) postave sebi kao prioritet. „Ja odlučujem“ ohrabruje mlade osobe da samostalno donose odluke o svome tijelu, da li će, kada i s kim zasnovati porodicu, da li će, kada i koliko djece imati.

Kampanjom se želi prikupiti 1 milion potpisa koji će biti predani Ban Ki-Moonu, generalnom sekretaru UN-a, tokom ljeta 2015.

U cilju pružanja podrške kampanji „Ja odlučujem“, Asocijacija XY je dana, 13.05.2015. , na Trgu Frga Grge Martića u Sarajevu (ispred Katedrale) organizovala akciju potpisivanja peticije za građane. U toku trajanja potpisivanja peticije, više od 600 građana i volontera Asocijacije XY je dalo svoj potpis i podršku ohrabrivanju djevojaka i žena da odlučuju slobodno i sigurno o svojoj budućnosti. Akciju je podržao i mladi i perspektivni bh. glumac Adis Omerović.
Organizovanjem kampanje uvažavanja prava na samostalnu odluku, Bosna i Hercegovina je svijetu poslala sliku zemlje koja ohrabruje mlade na samostalno odlučivanje, te teži ka promovisanju i kvalitetnijem ispunjenju sigurnih i slobodnih odluka.

Svi zainteresovani građani BiH kampanju „Ja odlučujem“ mogu podržati i potpisivanjem online peticija: http://idecide.ippf.org/idecide/view/default

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.