U školama u BiH otvara se 28 kutaka za roditelje

by | 23 Aprila, 2018

I roditelji trebaju podršku kako bi pomogli svojoj djeci da završe školu! Prvi kutak za roditelje, od planiranih 28, otvoren je početkom aprila u Zenici u Osnovnoj školi “Musa Ćazim Ćatić”.

Roditeljski kutak u Zenici
OŠ “Musa Ćazim Ćatić”

“Očekujemo da će otvaranje kutaka uticati na smanjen broj izostanaka djece iz škole, na veću uključenost roditelja u život i rad škole, a samim tim i na izgradnju socijalne kohezije između škole i zajednice. Kutci su takođe mjesto gdje mjesto gdje će roditelji dobijati i podršku u jačanju roditeljskih vještina”, istakla je tokom otvaranja kutka direktorica organizacije Save the Children, Andrea Žeravčić.

Save the Children je za kutke, u sklopu programa jačanja porodica, obezbijedio namještaj i stručnu literaturu za roditelje, a škole zajedno sa roditeljima su slobodne unaprijediti i urediti prostor u skladu sa svojim potrebama. Ovi prostori otvaraju se u sklopu realizacije projekta “Dostupno i kvalitetno obrazovanje za djevojčice i dječake Rome” koji se već treću godinu provodi u BiH i u Srbiji.

Projekat se fokusira na pitanja isključivanja, diskriminacije i otežanog pristupa osnovnim servisima kao što su obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita za romsku djecu i njihove porodice.

Program jačanja porodica u cilju sprečavanja ranog napuštanja obrazovanja Save the Children provodi od 2017. godine, kao dio šireg projekta sprečavanja napuštanja školovanja, u pet kantona u BiH – Zeničko-dobojskom, Sarajevskom, Tuzlanskom, Srednjebosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu i u Srbiji, a do sada je programom obuhvaćeno 3372 roditelja,1657 djece u 60 škola u obje zemlje.

Osim direktne materijalne podrške projekat podržava djecu i kroz uključivanje njihovih roditelja i porodica putem edukacije specijalno osmišljene da unaprijedi roditeljske kompetencije.

Tekst i foto: PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.