Categories Kada, gdje, s kim…

Večeras počinje 23. Sarajevo Film Festival

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras će biti otvoren 23. Sarajevo Film Festival.

Foto: sff.ba

Ovogodišnji festival biće otvoren projekcijom filma “Druga strana nade” finskog reditelja Akija Kaurismäkija, čijim filmom je bio otvoren i 17. Sarajevo Film Festival.

“Druga strana nade” (The other side of hope), za koji je Kaurismäki osvojio Srebrenog medvjeda za najbolju režiju na ovogodišnjem Berlinaleu, svojevrstan je tematski nastavak filma Le Havre iz 2011. godine.

Premijera filma započeće u 20:30 u Narodnom pozorištu, a pola sata kasnije i u Ljetnom kinu Raiffeisen, a publiku će nakon projekcije pozdraviti glumci Sherwan Haji i Simon Al-Bazoon.

Inače, prema već ustaljenoj tradiciji da ceremoniju svečanog otvaranja festivala vode mladi, talentovani bosanskohercegovački umjetnici, čast da vodi svečano otvaranje 23. Sarajevo Film Festivala pripala je glumici Amili Terzimehić, čiji je uspon na pozorišnoj sceni mogla pratiti kako sarajevska, tako i publika širom BiH.

Terzimehić je, osim pozorišnih, ostvarila i niz zapaženih filmskih uloga, kako u domaćim tako i u stranim produkcijama.

Ovogodišnja filmska smotra u Sarajevu publici će ponuditi 235 filmova u 18 različitih programa, od čega četiri takmičarska. Zakazane su čak 43 svjetske premijere, 23 međunarodne.

IZVOR: SFF.BA

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *