Velike pank rok i hip hop žurke na otvaranju jubilarnog Demofesta

by | 21 Jula, 2017

Najveći regionalni festival za demo bendove, banjalučki Demofest, u četvrtak, 20. jula, započeo je proslavu svog 10. rođendana, i to u velikom stilu. Sa dvije festivalske bine u finale demo takmičenja plasiralo se pet mladih bendova, dok je nastupilo isto toliko revijalnih izvođača.


Program na centralnoj, Basstion bini otvorilo je 15 neafirmisanih sastava iz šest država
okruženja, koji su još jednom pokazali koliko mladih muzičkih muzičkih talenata postoji na domaćoj sceni. Odlukom žirija, u veliko finale su prošla dva sastava u čijem zvuku dominiraju tipično američki ritmovi, beogradski sastav Stepa i Fed Horses iz slovenačkog Logateca, zatim žestoki zagrebački metal bend Pale Origins, te novosadski Wolfram, koji kombinuje domaću tradiciju sa čvrstim gitarama. Iz benda Stepa kažu da su veoma zadovoljni, te da od finala nemaju nikakvih očekivanja. “Zadovoljni smo prvenstveno time što smo prošli u finale, ali i zato što uopšte imamo priliku da učestvujemo na ovakvom festivalu“, naveli su oni.

Čast da prvi nastupe na novoj Demofestovoj bini imali su prethodno članovi Važnog
obavještenja, banjalučke rok grupe koja je polučasovnom revijalnom svirkom predstavila
svoj novi studijski album. Sa druge strane je trećeplasirani sastav Demofesta 09, Letarg iz
Koprivnice, na Basstionu predstavio sav muzički potencijal koji je prepoznao prošlogodišnji Demofestov žiri. Zoran Predin, član žirija na Bastion bini i frontmen benda Lačni Franz, kaže da je veoma zadovoljan onime što je čuo tokom prve večeri Demofesta.

Publika se tokom cijele večeri kretala tvrđavom Kastel, naizmjenično prateći program na
Basstion i Beton bini, a veliko interesovanje privukao je i Silent disco, organizovan u sklopu festivalske Chill zone. Posjetioci su se, ipak, podijelili u dva velika tabora iza ponoći, kada su na stejdževe izašle zvijezde revijalnog programa.
Marky Ramone, jedini živi član zlatne postave kultnog benda The Ramones, priredio je
prisutnima pravu pank žurku. Bez ikakve pauze i najmanje zadrške, Marky i njegov
hiperenergični sastav Blitzkrieg stvorili su jedinstvenu atmosferu svojstvenu Ramones-ima i beskompromisnom svirkom njen intenzitet postepeno podizali do maksimuma. To je
prepoznala i publika, koja od početnih „Psycho Therapy“ i „Do You Wanna Dance“, preko
neprevaziđenih „Sheena Is a Punk Rocker“, „Pet Sematary“ i „I Wanna Be Sedated“, pa sve do završnice sa dva bisa nije ni na trenutak stala, reagujući na svaki žestok ton i energičan pokret sa Basstiona. Skoro istovremeno, Edo Maajka je na Beton bini demonstrirao snagu spajanja žanrova, prvi put u Banjaluci nastupivši u pratnji benda.

Večeras na Kastelu nastupa druga grupa polufinalista Demofestovog takmičenja, ali i revijalni izvođači Ky-Mani Marley, Lačni Franz, Degeneza, Shanghai Street Fight i Freemasons. Kao i prethodne večeri, kapije tvrđave će biti otvorene od 20 sati, a ulaz je slobodan do 21 sati. Generalni sponzor festivala je Banjalučka pivara, prijatelj Demofesta je kompanija m:tel, dok je oficijelni telefon Huawei P10.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.