Xantus – narukvica koja detektuje drogu za silovanje

by | 19 Aprila, 2019

Inovatori/ke u Njemačkoj osmislili/e su narukvicu koja ima za cilj borbu protiv onoga od čega u izlascima strahuje mnogo žena – podmetanja droge u piće.

Narukvica “Xantus”, koju su osmislili Kim Eisenmann i Sven Häuser, dostupna je u njemačkom dm-u te nalikuje papirnim trakama koje su potrebne za ulazak u mnogo klubova, a treba joj samo kap pića kako bi utvrdila sadrži li isto tragove “droge za silovanje”.

Ako je u piće podmetnuta droga, dva zelena kruga koji se nalaze na narukvici u kontaktu s tekućinom poprime plavu boju.

Narukvica takođe ima za cilj a dodvrati potencijalne počinioce kada vide da je neko nosi.

Xantus je rođen iz ličnog iskustva Eisenmanine prijateljice, žrtve droge za silovanje, koja je nakon zabave pronađena povrijeđena u parku i bez sjećanja na ono što joj se dogodilo.

Eisenmann, koja je prisustvovala istoj zabavi, odlučila je s Häuserom osmisliti ovu narukvicu kada su shvatili da takav proizvod nije već dostupan na tržištu.

Prema britanskoj web stranici NHS-a, svake godine stotine žena postaju žrtve silovanja nakon što im je u piće bez njihovog znanja podmetnuta droga.

Mnogo više incidenata događa se u inostranstvu, a mnogi se i ne prijavljuju zbog srama ili gubitka pamćenja, navodi NHS.

Droge koje se podmeću u piće uključuju gama-hidroksibutirat (GHB) i gama-butirolakton (GBL) – obje sa sedativnim i anestetičkim učinkom – te supstance za smirenje uključujući Valium (diazepam) i Rohypnol, kao i ketamin.

Supstance poput GHB-a su često bezbojne i bez okusa te brzo djeluju, uzrokujući vrtoglavicu i mučninu, ponekad nakon samo 10 minuta.

Njihovi efekti slični su alkoholu pa se često pretpostavlja da je žrtva pijana, a većina se nakon uzimanja droge ne sjeća šta se desilo.

Podmetanje droge u piće kažnjava se s maksimalno 10 godina zatvora, a ako je došlo do napada, silovanja ili pljačke, kazna će biti veća.

Izvor: libela.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.