Categories Vijesti o poznatima

Archie Harrison Mountbatten-Windsor biće proglašen princom kada…

Iako su isprva kružile glasine, kako najmlađi član britanske kraljevske porodice Archie Harrison Mountbatten-Windsor neće dobiti titulu princa, čini se kako je to ipak moguće. Naime, prema pisanju Daily Maila, Archie će postati princ čim njegov djed, princ Charles postane novi britanski kralj.

Prema kraljevskom dekretu od prije 100 godina kojeg je dao napraviti djed kraljice Elizabete, poznat kao George V, Archie će automatski dobiti visoku kraljevsku titulu, kao i svi unuci novog kralja.

Izvor iz kraljevske palate potvrdio je za Evening Standard kako su se Harry i Meghan složili s time.

“Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa odlučili su kako trenutno neće sinu dodijeliti visoku titulu, no prihvatiće sve odredbe dekrete Georgea V”, izjavio je izvor.

Na prijevremeno dodijeljivanje titule princa može jedino uticati kraljica Elizabeta s novim proglasom, kao što je to učinila u slučaju djece princa Williama i vojvotkinje Kate Middleton.

“Iako vlada velika znatiželja oko titule koju su njihova visočanstva, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa mogli dodijeliti svom sinu, odlučili su kako to u ovom trenutku neće učiniti. Zato će biti znan kao Archie Harrison Mountbatten-Windsor”, stoji u saopštenju Buckinghamske palate.

Meghan i Harry prvi su se put sa sinom u javnosti pojavili u dvorcu Windsor, gdje su ga pokazali okupljenim novinarima kojima su nekoliko minuta odgovorali i na pitanja.

Izvor: dnevnik.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *