Categories Vijesti o poznatima

Bradley Cooper snima film o kompozitoru Leonardu Bernsteinu

Američki glumac i reditelj Bradley Cooper režiraće film o američkom dirigentu i kompozitoru Leonardu Bernsteinu, a prava na film, koji još nema naslov, već ima Netflix.

Cooper će u filmu takođe glumiti, a osim toga je zajedno s Joshom Singerom, nagrađenim scenaristom “Spotlighta” i autor scenarija.

Među producentima su velika hollywoodska imena, uključujući Stevena Spielberga i Martina Scorsesea.

Cooper blisko sarađuje s Bernsteinovom djecom, a nakon što je s ekipom slavnih filmskih stvaralaca dobio ekskluzivna prava na film, Netflix je projekat objeručke prihvatio.

To neće biti klasični biografski film o Bernsteinu, nego složena priča o braku američkog kompozitora, pijaniste, dirigenta i muzičkog teoretičara i njegove supruge Felicije Montealegre, čileanske glumice.

Bernstein (1918-1990.) bio je jedan od najslavnijih dirigenata i kompozitora u SAD-u. Dirigirao je gotovo svim velikim američkim orkestrima, a od 1958. do 1969. bio je muzički direktor Njujorške filharmonije. Nastupao je i kao operski dirigent, te kao koncertni pijanista.

Svjetsku slavu stekao je mjuziklima “U grad!” (1944) i “Priča sa zapadne strane” (1957), a oba su snimljena i u filmskoj verziji.

Izvor: n1 Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *