Categories Vijesti o poznatima

Gina Lollobrigida – žena koju su svi željeli, a rijetki imali

“Žena u dvadesetima je poput sladoleda, u tridesetima je topla, a u četrdesetima je vruća, tvrdi Gina Lollobrigida. Ona je glumila Esmeraldu i kraljicu od Sabe, bila je jedna od najuspješnijih talijanskih “izvoznih proizvoda”, a 4. jula proslavila je 91. rođendan. 

La Lollo, kako su joj tepali, a prema njoj i nazvali vrstu salate, imala je nekoliko karijera i, kaže, čini joj se i nekoliko života. Osim glumačke karijere ona je uspješna novinarka, fotografkinja i kiparica. Godinama je odbijala snimati filmove izvan Italije, no reditelji su toliko vapili za njom da nije bilo neuobičajeno da se produkcije sele u Italiju samo da fatalna Gina bude u njima.

Rođena je kao Luigina Lollobrigida u talijanskom gradiću Subiacu, nedaleko od Rima. Bila je kćerka proizvođača namještaja i imala je tri sestre. Otvorena je o svojim poznim godinama, za koje kaže kako “se na trideset doda trideset i onda opet tako i eto nas na 90 godina”.

– Za žene je starenje hendikep, ali meni je to dalo snage da se okrenem prema problemima i izazovima i rješavam ih s više samopouzdanja – rekla je Lollobrigida, koja je uvijek govorila kako je postala “slučajna glumica” jer je u školi izučavala slikanje i kiparstvo, te se time željela baviti.

Film nije snimila od 1997. godine i, iako su je mnogi molili, odbijala je sve ponude. Okružena je, kaže, ljubavnicima koji je maze i paze. Čak kaže kako ima “previše obožavatelja”. Stanuje u svojoj vili u Rimu ili Monte Carlu, a od 2009. nije nikog pustila u svoje kuće. Prodala je zavidnu kolekciju nakita, a pet miliona dolara odmah je donirala za istraživanja matičnih ćelija i terapiju istima.  Do kraja života, kaže filmska diva, želi živjeti u obožavanoj rodnoj Italiji. Snimanja i slave joj je, kaže, dosta. Kad je postala neko i nešto u Italiji, sam ju je Howard Hughes zvao da dođe raditi u Ameriku.  Snimila je gotovo pedesetak filmova od kojih su najpoznatiji “Imperial Venus”, “Fanfan la Tulipe”, “Nadmudri đavola”, “Beautiful But Dangerous”, “Zvonar crkve Notre Dame” i mnogi drugi. Neki od njenih filmskih partnera bili su Frank Sinatra, Humphrey Bogart, Steve McQueen, Burt Lancaster, Rock Hudson, Sean Connery

U braku sa slovencem Milkom Škofićem bila je od 1949. do 1971. i s njim je dobila sina jedinca Andreu. On je odustao od medicinske prakse te je godinama bio njen menadžer. Lollobrigida je poznata i po rivalstvu s glumicom Sophijom Loren, također Talijankom. Iako Lollobrigida tvrdi kako nikad nije bila u otvorenoj svađi s Loren, jasno je, kaže, kako je ona bila “broj jedan”. Njihovo rivalstvo upoređuju s odnosom Marije Callas i Renate Tebaldi.

– Uspjela sam samo zahvaljujući sebi, bez producenta koji me gurao kao što je Carlo Ponti gurao suprugu Loren – rekla je davno Lollobrigida koja o sebi često govori u trećem licu. Loren je svojevremeno za evropske medije, nakon što je Lollobrigida proglašena najljepšom ženom na svijetu, rekla kako ona ima veća prsa. Kao novinarka Lollobrigida je napravila rijetko dobar intervju s danas pokojnim Fidelom Castrom kojem se divila i kao muškarcu i kao političaru.

Izvor: 24sata.hr/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *