Categories Vijesti o poznatima

Depeche Mode, Whitney Houston i Notorious B.I.G. ulaze u Rock and Roll Kuću slavnih

Novi članovi Rock and Roll Kuće slavnih su The Doobie Brothers, Depeche Mode, Nine Inch Nails, The Notorious B.I.G., T. Rex i Whitney Houston.

Depeche Mode, engleski elektronski muzički sastav, aktivan je posljednjih 40 godina, a i dalje snimaju albume i nastupaju po cijelom svijetu.

Houston, r’n’b diva koja je umrla u dobi od 48 godina, dobiće svoje mjesto u panteonu rock muzike osam godina nakon smrti.

Njujorški reper Notorious B.I.G. ubijen je 1997. kada je imao samo 24 godine. Imao je kratku karijeru i izdao je samo dva albuma.

Da bi ispunili kriterijum za ulazak u Kuću slavnih, muzičari su morali imati prvo komercijalno izdanje 25 godina prije godine u kojoj su nominovani.

Novi članovi se biraju glasovima međunarodnog žirija u kojem je više od 1.000 istoričara muzike i umjetnika, uključujući prijašnje članove. Presudni su faktori uticaj muzičara, inovacija, stil i tehnika.

Dvorana Rock and Roll Kuće slavnih otvorena je 1995. u Klivlendu, gradu koji nije izabran zbog svojih rock korijena, već zbog ponude lokalnih vlasti da finansiraju dio izgradnje.

Izvor: 24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *