Categories Vijesti o poznatima

Ellen DeGeneres dobija Zlatni globus za životno djelo!

Ellen DeGeneres će iduće godine biti uručena nagrada za životno djelo na dodjeli Zlatnih globusa, čime će se američkoj komičarki odati priznanje za njenu 25 godina dugačku karijeru na američkoj televiziji, objavili su u ponedjeljak organizatori.

Degeneres (61) je tek druga dobitnica nagrade za životno djelo na televiziji, koja je uvedena prošle godine i ekvivalent je nagradi Cecil B DeMille za dostignuća na filmu. Naziv je dobila po komičarki Carol Burnett (85), petorostrukoj dobitnici Zlatnog globusa, kojoj je prošle godine dodijeljena inauguralno na ceremoniji održanoj u januaru.

Ellen, jedna od najistaknutijih slavnih gay žena karijeru je započela u stand-up komediji prije nego što je prešla na televiziju. Trenutno je voditeljica dnevnog talk-showa “Ellen DeGeneres Show.”

“Osim što je uspješna u svom poslu na televiziji DeGneners je filantropkinja, progovara o onima koji nemaju prava glasa i širi dobrotu i radost putem svoje platforme”, rekao je Lorenzo Soria, predsjednik Udruženja holivudskih stranih novinara (HFPA) koja dodjeljuje Zlatne globuse.

Ellen je već dobitnica dva najviša priznanja u SAD, predsjedničke medalje slobode i nagrade Mark Twain za američki humor. Uz rad na televiziji, ona je pozajmila glas neurotičnoj pacifičkoj plavoj ribi po imenu Dori u animiranim filmovima “Potraga za Nemom” i “Potraga za Dori”.

Svečanost dodjele nagrada Zlatni globus za film i televiziju biće održana na Beverli Hilsu 5. januara 2020, a ovom ceremonijom počinje sezona dodjele prestižnih filmskih nagrada u Holivudu.

Izvor: n1 Foto: Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *