Categories Vijesti o poznatima

FBI objavio dosije o Hefneru

Dvije godine nakon smrti osnivača i glavnog urednika Playboya, Hugha Hefnera, FBI objavio je dosije. Legendarni izdavač samo je jedna od mnogo poznatih ličnosti koje je agencija istraživala tokom godina i čiji su istražni dosjei od javnog interesa za novinare, obožavaoce i istraživače.

Američki savezni biro ispitivao je Hefnera krajem pedesetih i tokom šezdesetih godina 20. vijeka zbog “opscenih materijala”, navodi ABC News.

Dosije takođe sadrži dokument upućen tadašnjem direktoru Biroa Edgaru Hooveru u kom zaduženi agent izvještava da su Hefner i njegov fotograf Edward Oppman stavljeni pod nadzor kako bi se vidjelo da li je neko od njih dvojice prenosio “pornografske snimke” preko granica saveznih država.

Istraga nije pokazala da su takva kaznena djela počinjena.

“Osobe koje su ispitane rekle su da je Hefner previše lukav da prekrši savezne ili lokalne zakone”, zaključila je istraga Biroa.

Hefner je kasnije uhapšen u Čikagu zbog objave “opscenih i sugestivnih” fotografija Jayne Mansfield, ali je oslobođen.

Dosije sadrži i novinske isječke iz slučaja u kojem je Hefner izborio pravo da poštom šalje Playboy pretplatnicima, a da to ne predstavlja kršenje zakona.

Kada osoba od javnog interesa umre, FBI preduzima korake za objavljivanje njenog dosijea na sajtu FBI.

Dosijei o slavnim ličnostima, među kojima su Elvis Presleya, Michael Jackson i Frank Sinatra, nalaze se na sajtu, kao i oni koji uključuju bivšeg senatora Masačusetsa Edwarda Kennedyja i mafijaša Al Caponea.

Izvor: ABC News

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *