Categories Vijesti o poznatima

Nick Nolte dobio zvijezdu na Šetalištu slavnih

Nick Nolte se pridružio slavnim holivudskim osobama dobivši zvijezdu na poznatom Šetalištu slavnih!

Sedamdesetšestogodišnji glumac dobitnik je brojnih nagrada. Za Oscara je bio nominiran triput, podsjeća Hollywood Reporter.

“Dok još nisam bio glumac, ponekad sam dolazio ovamo gledati zvijezde slavnih. Tada bih se prisjećao njihovih filmova… Za mene je velika čast što im se mogu pridružiti”, rekao je Nolte.

Tokom kasnih šezdesetih i sedamdesetih bio je model. U kampanji za posvjetljivač kose “Summer Blonde” iz 1972. pojavio se uz još jednu buduću glumicu Sigourney Weaver.

Prva zapaženija uloga i priznanje kritike za Noltea su uslijedili nakon mini serije “Bogataš i siromah”.

Otad se pojavio u više od 40 filmova, igrajući široku paletu likova. Sposobnost utjelovljenja različitih karaktera, atletska građa i grubi glas njegovi su zaštitni znakovi.

Među najveće hollywoodske zvijezde lansirao ga je film “48 sati” iz 1982. godine, u kojem je glumio uz Eddieja Murphyja.

 

Prvu od tri nominacije za Oscara dobio je 1991. godine za film “Gospodar plime”, a za istu je ulogu dobio Zlatni globus. Iste je godine i u Scorceseovom “Rtu straha” s Robertom De Nirom i Jessicom Lange.

U filmu “Ratnik” utjelovio je liječenog alkoholičara i za tu je ulogu bio nominovan za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Nolte je imao buran privatni život, a nisu ga mimoišli ni problemi s porocima. Nekoliko je puta bio uhapšen zbog vožnje pod uticajem opijata. U prošlosti je bio u vezi s glumicama Debrom Winger i Vicki Lewis.

Brojne filmske ličnosti nemaju svoju zvijezdu u Hollywoodu. To je vrlo vjerovatno zbog toga što kandidate za zvijezdu neko treba da nominue., a zatim plati oko 40.000 dolara!

Izvor: ba.n1info.com

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *