Categories Vijesti o poznatima

U Los Anđelesu 92. svečana dodjela Oskara

U Los Anđelesu će danas biti održana 92. ceremonija dodjela Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke, kojom se završava sezona raznih svjetskih filmskih priznanja.

Film “Joker” (Džoker) reditelja Todda Phillipsa sa Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi postao je favorit za prestižnog Oskara jer je osvojio najviše, 11 nominacija za tu filmsku nagradu. “Džoker” je nominovan između ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenario kao i za brojne tehničke kategorije.

Ostala tri favorita su “The Irishman” (Irac) Martina Scorsesea, “Once Upon a Time… in Hollywood” (Bilo jednom u Holivudu) Quentina Tarantina i “1917” Sema Mendesa sa po deset nominacija.

Južnokorejski film “Parasite” (Parazit) reditelja Bong Džun Hoa osvojio je šest nominacija, kao i “Marriage Story” i “Jojo Rabbit”.

Mnogi prognoziraju da bi najveći broj Oskara mogao da osvoji ratna drama “1917”, koja je ranije osvojila nagradu za najbolji film Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA), kao i Zlatni globus.

Te nagrade koje se dodjeljuju u januaru često su pokazatelji i dobitnika Oskara.

Favorit za Oskara za najboljeg glumca je Joaquino Phoenix za ulogu u filmu “Džoker”. Glumac je dobio nagradu BAFTA. Osim njega u toj kategoriji se takmiče Antonio Banderas, Leonardo DiCaprio, Adam Driver i Jonathan Pryce.

Izvor: n1

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *