Categories Vijesti o poznatima

Zbog pravila kraljevske porodice Kate je ignorisala dress kod BAFTE

Dodjela nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti, BAFTA, održana je u Londonu, a posebnu pažnju na crvenom tepihu plijenila je Kate Middleton.

Vojvotkinja od Kembridža i supruga britanskog princa Williama za tu je prigodu obukla tamnozelenu dugu haljinu ispod koje se nazirao njezin trudnički stomačić.

Tu ne bi bilo ništa neobično da na “britanskim Oscarima” nije vrijedilo nepisano pravilo prema kojem se zvijezde na crvenom tepihu pojavljuju obučene u crno kako bi podigle svijest o postojanju seksualnog zlostavljanja i spolne diskriminacije u njihovoj branši.

Cijela “akcija” dio je pokreta “Time’s up”, a zvijezde su u crnini već prošetale crvenim tepihom u sklopu dodjele Zlatnih globusa u januaru.

Kate, koja očekuje treće dijete, svojom se haljinom nije uklopila u trend crnine, što je uzrokovalo popriličnu hajku na društvenim mrežama. U njenu odbranu stao je voditelj Piers Morgan.

“Ona očito nema pravo izbora boje haljine koju će nositi”, napisao je na Twitteru.

Inače, da je došla obučena u crno, Kate bi prekršila kraljevski protokol. Naime, članovi britanske kraljevske porodice u javnosti ne smiju iznositi bilo kakve političke stavove, što uključuje i odabir boje haljine u svrhu promovisanja pokreta kao što je spomenuti “Time’s up”.

Izvor: 24sata.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *