Categories Uradi sama

Boje za sretniji dom

Osim što utiču na raspoloženje boje govore puno i o nama, a zahvaljujući njima možemo kreirati i sretniji dom. A u kojim se nijansama najsretnije živi, pročitajte u nastavku.

1. Žuta

Boja sunca i sreće. Dokazano je da se pod njenim uticajem podiže nivo serotonina, hormona sreće u tijelu. Ovo je sigurno najbolja boja za dobro raspoloženje. Takođe, podstiče i kreativnost, bez obzira na to koliko je intenzivna nijansa. Žutim detaljima najbolje je urediti spavaću sobu i kupatilo.

2. Zelena

Panton je svijetlozelenu greenery nijansu proglasio bojom koja je uvijek poželjna. Zelena oponaša prirodu. U svjetlijim nijansama opušta i pozitivno djeluje na koncentraciju, a intenzivnija nijansa podstiče na akciju. Ova boja savršeno povezuje unutrašnjost s okolinom.

3. Plava

Plava je umirujuća i tako djeluje na um i tijelo, bez obzira na nijansu. Simbol je povjerenja, a oni koji vole plavu u svojim domovima ljudi su na koje se može osloniti. U plavim enterijerima radi se bolje jer smo smireniji i fokusiraniji. Najbolje pristaju kupatilima, radnim sobama i spavaćim sobama.

4. Ružičasta

Nježna ružičasta u domu će stvoriti topao osjećaj, a to je i boja ljubavi i senzualnosti. Želite li da vaš dom zrači optimizmom, odaberite jako ružičastu – zabavna je, pršti energijom i podstiče kreativnost. Najčešće je nalazimo u dnevnim sobama i trpezarijama.

5. Crvena

Ova odvažna boja uliva povjerenje i u dom će sigurno unijeti optimizam. Takođe, crvena je boja vitalnosti. U dnevnom boravku stvoriće atmosferu dobrodošlice, a u hladnijim danima dom uređen crvenim detaljima činiće se toplijim.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *