Categories Uradi sama

Kako da tulipani u vazi potraju desetak dana?

Tulipani su predivni i iako nemaju karakterističan miris – izgledaju vrlo lijepo i u svaki enterijer unose dah proljeća. Međutim, ovaj cvijet je vrlo nježan i latice tulipana nestanu za samo nekoliko dana.

Imamo za vas nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vaši tulipani ostanu sveži i do deset dana.

#1 Izaberite pupoljke tulipani

Kada kupujete tulipane, izaberite one čiji cvjetovi nisu otvoreni. Još bolje, ako cvijet nije potpuno obojen, već je blago zelen. Ne brinite, cvijet će se otvoriti za nekoliko dana, a u vazi će trajati mnogo duže. Ako već dobijete rascvjetane tulipane, trajaće samo dan ili dva.

#2 Ne zaboravite vodu

Najbolje bi bilo da stabljike umotate papirom umočenim u hladnu vodu odmah nakon što ih kupite. Tulipani ne mogu bez vode.

#3 Uklonite listove

Prije nego što stavite tulipane u vazu, isijecite pola centimetra svake stabljike. Ovo pomaže cvijeću da “brže pije vodu”. Ako lišće padne u vodu, počeće da trune i uskoro će “ubiti” tulipane.

#4 Izaberite pravu vazu

Vaza mora biti barem visoka kao polovina stabljike. Još je bolje ako je vaza viša i cvijeće drži uspravno. Ako je vaza premala, tulipani će visiti preko ivice. Iako je možda ovaj efekat moderan, na taj način će tulipani brže uvenuti.

#5 Dodajte nešto “hrane”

Možete kupiti tečnu hranu kao gotov proizvod, ali možete nešto uraditi kod kuće. Na primjer, stavite malo soli u vazu sa vodom, malo soka od limuna ili novčić. Prema nekima, ovo funkcioniše, ali nije tako dobro kao kupljena tečna hrana za rezano cvijeće.

#6 Voda, voda i još vode

Tulipanima je potrebno mnogo vode, zato pazite da ne ostanu bez vode i da je svaki dan mijenjate.

#7 Pravo mjesto za vašu vazu

Držite tulipane  na osvijetljenom mjestu. Njihovo mjesto ne bi trebalo da bude izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti, jer ne trpe previše toplote, a cvjetovi mogu dobiti fleke.

Izvor: Ženski magazin

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *