Categories Uradi sama

Kako uzgajati drvo masline kod kuće?

Ono je stalni dio pejzaža Grčke i Španije, povezano sa suncem, južnom kuhinjom i drevnom Evropom… Naravno, riječ je o stablu masline! Istina je da u našoj klimi ne može da postigne “puni potencijal”, ali maslina je prelepa i stvara atmosferu odmora, gdje god da je postavimo. Takođe je veoma lako uzgajati drvo masline!

U svom prirodnom okruženju, odnosno na jugu Evrope, masline se uzgajaju prvenstveno zbog plodova. Rastu u maslinjacima, gdje dostižu visinu do 10 metara. U proljeće cvjetaju sitnim bijelim cvetovima, a na jesen donose plodove. Masline spadaju u jedna od najdugotrajnijih stabala žive i po nekoliko stotina godina. Najstariji primjerci, međutim, dostižu i po nekoliko hiljada godina.

U našim klimatskim i kućnim uslovima stabla maslina postaju mnogo manja i do 2-3 metra visoka. Ona takođe rijetko rađaju, pa ih sadimo iz estetskih razloga. Vrijedi naglasiti da je reč o izuzetno nezahtjevnim biljkama.

Maslinovo drvo kod kuće – kako ga zasaditi?

Najbolje je drvo masline zasaditi u saksijama, zahvaljujući kojima, u zavisnosti od sezone, možemo promijeniti njihovu lokaciju. Spremna sadnica ili malo drvo može se naći u većini trgovina s baštenskim materijalom. Cijene zavise od veličine drveta, ali uglavnom sadnice nisu preskupe.

Najvažniji princip uzgoja masline je stvaranje uslova koji su bliski prirodnom. Zemlja treba da bude lagana, propusna, pomalo pjeskovita. Već od sredine maja stabla masline mogu se uspješno pomjeriti i staviti na osunčano mjesto u vrtu ili na terasi. Minimalna temperatura na kojoj se drvo masline osjeća dobro je oko minus dva stepena Idealna temperatura bi trebalo da bude između 20 i 24 stepena tokom ovog perioda.

Zalivanje je obavezno na svakih nekoliko dana, u zavisnosti od količine sunčeve svjetlosti i temperature. Što je toplije, potrebno je više vode – ali nikad ne pretjerujte sa zalivanjem. Uvjerite se da je zemlja suha prije zalivanja. Mnogo je bolje osušiti je skroz, nego prekomjerno navodnjavati zemlju. Lišće nemojte posipati vodom, jer nakon izlaganja suncu može dobiti smeđu boju.

Kada temperatura počne padati ispod nule, maslinovo drvo treba premjestiti na dobro osvijetljeno mesto. Zbog činjenice da su jesen i zima sezone rasta, sobna temperatura ne bi trebalo da bude previsoka. Idealno je da bude između četiri i 15 stepeni. Tokom ovog perioda, maslinovo drvo je važno redovno zalivati, ali ipak veoma pažljivo.

Maslinovo drvo kod kuće – orezivanje

Maslinovo drvo može se formirati orezivanjem. Najbolje je to raditi nakon vegetacije, tj. u rano proljeće. Takva procedura ne samo da daje stablu željeni oblik, već mu pospješuje razmnožavanje i rast.

Izvor: Ženski magazin

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *