Categories Uradi sama

Koji je pravilan raspored namještaja u vašem domu?

Pravilno postavljen namještaj olakšaće njegovu upotrebu i održavanje, poboljšati interakciju s ostalim prostornim elementima i povećati opšti kvalitet prostora. Jednostavna pravila pomoći će vam u postizanju maksimalne funkcionalnosti, ali i podizanju estetskih vrijednosti prostora u kome živite.

Ulazni prostor: opremljen je elementima namještaja za odlaganje odjeće, cipela, torbi i ostalih predmeta koji prljaju prostor poput kišobrana. Trebalo bi da su postavljeni u blizini ulaznih vrata kako bi se stvorila mogućnost što kraćeg komuniciranja i neposrednog odlaganja cipela, jakni, kaputa itd. Na taj način će se onemogućiti unošenje prljavštine u ostale dijelove stana ili kuće. Elementi namještaja ulaznog prostora trebalo bi da budu povezani materijalom, bojom i stilom kako bi povećali estetske vrijednosti ovog, najčešće malog, prostora.

Dnevni boravak: prostorija za okupljanje porodice i prijatelja, te za odmor i razonodu. Zbog svoje polifunkcionalnosti i najčešće povezanosti s drugim funkcionalnim grupama, npr. trpezarijom i kuhinjom, ima posebne zakonitosti u opremanju, koje omogućavaju skladno djelovanje i maksimalnu funkcionalnost svih ovih grupa. Grupa za sjedenje treba da bude postavljena u prostoru na način da joj je omogućen jednostavan prilaz, a raspored elemenata takav da se jednostavno pomijeraju zbog upotrebe i olakšanog čišćenja i održavanja. Položaj grupe za sedenje biće još kvalitetniji ako je s te pozicije omogućen pogled prema spoljnom terenu. Dobra prirodna i vještačka osvjetljenost je obavezna.

Položaj TV prijemnika treba da je u direktnoj vezi s položajem ove grupe. Nije poželjno postavljati ga nasuprot prozora tj. izvora prirodne svjetlosti koja će svijetleti u ekran, otežavati praćenje TV programa i izazivati potrebu spuštanja roletni i zamračivanja prostora tokom dana. Minimalna preporučljiva udaljenost TV ekrana od sjedeće garniture je 6 do 7 veličina ekrana.

Trpezarija: najčešće je povezana s dnevnim boravkom ili kuhinjom. Sto i stolice treba da su postavljeni na način da je omogućen jednostavan prilazak svakom sjedećem mjestu, jednostavno posluživanje i čišćenje i održavanje. Minimalna dimenzija prostora za postavljanje stola sa šest sjedećih mjesta je otprilike 3,2 x 3,4m. Ovakva prostorna dimenzija omogućiće slobodnostojeću postavku pravougaone, okrugle ili elipsaste forme stola. Prislanjanjem uže stranice stola uz zid, potrebne dimenzije za isti kapacitet osoba će se smanjiti na otprilike 3,0 x 2,4m.

Kuhinja: prostorija s izrazitim zahtjevima za praktičnošću i funkcionalnošću, koji će omogućiti brzo obavljanje svih radnih procesa i jednostavno čišćenje i održavanje. Raspored elemenata i uređaja u kuhinji treba da stvara tzv. radni trougao, koji će spajati šporet, sudoper i radnu površinu. Jedan od bitnih zahtjeva prilikom projektovanja kuhinja je osigurati dovoljno veliku radnu površinu, koja može biti u sastavu kuhinjskih elemenata ili odvojena kao zaseban pult. Minimalni preporučljivi razmak kuhinjskih elemenata postavljenih na suprotne strane zida je 90 – 100cm.

Spavaća soba: osim ormara koje je najbolje postaviti uz najduži slobodni zid u prostoru, radi što bolje iskoristivost, najveću ulogu igra pravilan položaj kreveta. Strana svijeta, izvor prirodnog svjetla i položaj grejnog tijela, uveliko će uticati na udobnost spavanja. Bilo da se radi o dječjem ili bračnom krevetu, pravila su ista: poželjna orijentacija uzglavlja je prema sjeveru. Smještaj kreveta direktno uz prozor ili grejno tijelo treba izbjegavati zbog izraženih temperaturnih razlika, a paralelni položaj kreveta s prozorom onemogućiće direktan ulazak jutarnje svjetlosti u oči.

Izvor: dalje.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *