Categories Uradi sama

Ovo su stvari koje nipošto ne bi trebalo držati u podrumu!

Nedovršen i neuređen podrum, ili neko takvo slično mjesto, dušu je dalo za odlaganje hrpe gluposti koje nam više ne trebaju. I začas se stvori gomila stvari s kojima ne znate šta ćete, a za ono što može trebati više nema mjesta. Pa, evo kako pametno upravljati jednim takvim “skladištem”, ako već spadate u sretnike koji ga imaju.

#1 Igračke

Imajte na umu da bi igračke, pogotovo one plišane, ili krpene, trebale biti u nekom primjerenijem prostoru. Jer, na krpene igračke skupljaće se prašina, grinje, insekti, pa čak i miševi. Ako ih baš nemate gdje drugo čuvati pobrinite se da budu u dobro zatvorenim plastičnim kutijama.

#2 Knjige

Možda imate neke primjerke koje čuvate još iz djetinjstva, jer im se povremeno vraćate, ili ih planirate pokloniti svojoj djeci, Ali podrum nije dobro rješenje za spremanje knjiga, jer iz nekog ugla vreba Lepisma saccharina, kukac iz reda kudravaca, koji se voli zavlačiti u knjige, stari namještaj i plaziti po stvarima. Idu na škrobne tvari, poput ljepila koje veže knjigu, pa ako toga ponestane, mogu navaliti na hranu.

#3 Stari tepisi i prostirke

Krpe su za miševe i inskete idealno mjesto za savijanje gnijezda, pa razmislite prije nego što ih smotane ostavite u nekom kutu. Osim toga, vlakna tepiha i i sličnih prostirki upiće vlagu ako je ima u prostoru, što je leglo za razvoj plijesni.

#4 Drvo za ogrjev

Djeluje kao super rješenje, jer u slučaju kiše i snijega ne morate izlaziti iz kuće, nego vam je pri ruci. Ali, drvo upija vlagu, a vlažno lako truli, tako da bi to moglo postati leglo za razvoj bakterija, plijesni i bolesti.

#5 Zapaljive stvari

Podrum je prva adresa na koju pomislite kad treba spremiti bocu plina za roštilj, kantice s neiskorištenom bojom za zidove, lakom za parkete… No, raščistite to, jer je riječ o lako zapaljivim tvarima koje u slučaju požara mogu učiniti nemjerljivu štetu.

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *