Categories Uradi sama

Riječ stručnjaka u vrijeme virusa: Koliko često bi trebalo da peremo peškire?

U ovom periodu kada se sve što dodirnemo dezinfikuje, a najviše upravo naše ruke, sve više brinemo o tome koliko je zapravo dovoljno ono što radimo povodom lične higijene?

Epidemiolozi smatraju da bi nakon pranja ruku trebalo da koristimo papirni ubrus kojim ćemo osušiti šake, pa tek onda peškir, ukoliko je ostalo nešto vode na njima. Ovo je najbezbjedniji način za sigurnu dezinfekciju ruku.

Međutim, šta se dešava kada nam nestane uburusa i koja je nabolja briga o peškirima u ovom periodu kada ih koristimo značajno češće nego inače?

Životni vijek ručnika generalno trebalo bi da bude svega godinu do dvije, vjerovali ili ne.

Stručnjaci takođe tvrde da bi peškire trebalo prati isključivo jedni sa drugima i da nema nikakve koristi od toga da upotrebljavate više od predviđene količine deterdženta. Za duži životni vijek peškira neće vam pomoći ni dodatna doza omekšivača, štaviše!

Suprotno uvriježenom mišljenju dodavanje omekšivača zapravo smanjuje mekoću tkanine, jer ometa njena apsorpciona svojstva.

U regularnim uslovima peškiri bi trebalo da se peru nakon već nakon korištenja od tri do pet puta. Dakle, u ovim specifičnim uslovima taj broj svakako prepolovite!

Ako želite da budete sigurni da su sve bakterije sasvim sigurno odstranjene, iskoristite trik koji se primjenjuje ne bi li iz peškira nestao miris buđi – prilikom pranja peškira u veš mašini u jednu od pregrada dodajte šolju alkoholnog sirćeta i pola šolje sode bikarbone.

Izvor: elle.rs Foto: Pexels

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *