Categories Fitness

Evo šta bi trebalo da vježbate s obzirom na vaše godine…

Znate li koliko biste trebali vježbati u prosjeku kako biste bili što zdraviji, i šta? Mi donosimo sve odgovore.

Foto: Guliver/Thinkstock

Dvadesete

Ovo je dobar period u vašem životu jer ste još u naponu snage, a poznato je i kako snaga mišića koju izgradite u 20-ima ostaje s vama i kasnije. Tako se preporučuje dizanje tegova, sklekovi, čučnjevi i iskoraci te vježbanje minimalno 2-3 sata sedmično.

Tridesete

Za ovaj period vrlo je važna raznovrsnost treninga kako biste bili sigurni da je u vježbu uključeno cijelo tijelo i da ne zanemarujete određene dijelove. CrossFit, trčanje, bicikliranje, plivanje, joga, ples, takođe minimalno 2-3 sata sedmično te definitivno ne zanemarujte istezanje, koje je važno u svakoj dobi.

Četrdesete

Ovo je vrijeme kada vaša snaga i izdržljivost počinju opadati te započinjete veliku borbu protiv sala na stomaku. Takođe, to je i vrijeme kada mnogi ljudi prestaju da vježbaju s težinama, a zapravo bi trebalo jedino tako da vježbaju jer snaga mišića kod oba spola pada za 5-8 posto. Važno je samo da budete dosljedni u vježbanju i da koristite utege.

Pedesete

Ovo je vrijeme kada počinje nastupati bol, no nemojte dopustiti da ona počne kontrolisati vaš život. Bole vas koljena? Plivajte! Ne možete plivati? Isprobajte jogu ili pilates. Važno je samo da sprilagodite program vježbanja sebi s obzirom na to gdje vas boli, ali ne da odustanete od fizičke aktivnosti.

IZVOR: INDEX.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *