Categories Fitness

Najčešće greške koje vas mogu koštati vitke linije

Eksperti za fitness pomažu vam da eliminišete sve greške u režimu vježbanja i tako konačno vidite rezultate svog rada – zategnute mišiće stomaka, čvršću guzu i manje masnog tkiva.

 

1. GREŠKA: Preskačete vježbe jačanja i radite samo kardio vježbe

Rješenje: Naravno, pravac na sprave i tegove! Žene su sklone da se posvete isključivo kardiovaskularnom režimu rekreacije – trčanju, šetnji i vožnji bicikla – i tako se fokusiraju na donji dio tijela. Međutim, istraživanja pokazuju da i trening jačanja pomaže u održavanju kondicije i vitke linije. Tokom procesa starenja, žene u prosjeku gube oko 2,5 kg mišićne mase, tokom svake decenije, a takav gubitak usporava metabolizam. Idealan nedjeljni program rekreacije sastoji se od tri ili četiri kardio treninga i dva ili tri treninga jačanja.

2. GREŠKA: Stalno ponavljate isti program vježbi

Kombinujte različite tipove vježbi! Tako ćete ostati motivisani a rezultat sigurno neće izostati. Ukoliko ne mijenjate tip vježbi, broj ponavljanja i nedjeljnu dinamiku vježbanja, nikada nećete uspjeti da premašite već postignutu kondiciju. Razlog je sasvim jednostavan: vaše tijelo se navikava na sve što redovno ponavljate. Dakle, ako ste do sada radili samo čučnjeve, uvrstite u svoj režim i čučnjeve sa tegovima. Što se tiče kardio vježbi, pokušajte da izbalansirate intenzitet i trajanje vama omiljenih vježbi.

3. GREŠKA: Izvodite kardio vježbe što je brže moguće

Intenzivirajte aerobne vježbe. Vjerovatno ste već čuli da vježbe slabijeg intenziteta sagorijevaju više masnoće nego ugljenih hidrata. Iako je to tačno, sporiji tempo sagorijeva manje kalorija, što za posljedicu ima i sporiji gubitak tjelesne mase. Bolja opcija jeste da tokom jednog treninga kombinujete intervale (od nekoliko minuta) intenzivnih vježbi sa intervalima laganijih vježbi. Narednog dana radite duže ali manje intenzivne vježbe. Do kraja nedjelje, naizmjenično primjenjujte brže i sporije vježbe. Niste pristalica rekreacije u fitness centrima? Onda kupite DVD sa aerobik vježbama i – radite ih kod kuće. Ovaj snimljeni materijal djeluje vrlo stimulativno i utiče na to da žene rade više i brže nego što bi to činile oslanjanjući se samo na sopstvenu motivaciju.

4. GREŠKA: Osjećate napetost u cijelom tijelu jer nemate vremena za vježbe istezanja

Izdvojte malo vremena za zagrijavanje. Svaki interval kardio i vježbi jačanja započnite zagrijavanjem u trajanju od najmanje pet minuta. Lagani džoging ili žustro hodanje idelani su oblici zagrijavanja. Isto tako, nemojte žuriti da što prije završite serijal kardio vježbi. Pet minuta aerobnih vježbi niskog intenziteta (nakon što ste okončali kardio vježbe) i istezanje nakon svake serije vježbi prirodno će povratiti rad srca u stanje u kojem se nalazilo prije treninga te će spriječiti pojavu nesvjestice i opšte slabosti. Tokom izvođenja vježbi jačanja, možete da istežete grupe mišića na kojima radite, to činite u pauzama između setova vježbi. Istraživanja pokazuju da primjena ove metode znatno povećava snagu i izdržljivost mišića.

5. GREŠKA: Primjenjujete isti program vježbi kao i neka poznata ličnost, u nadi da ćete izgledati poput nje

Postavite sebi realan i ostvariv cilj. Takođe, morate da znate da su izgled, kondicija i tip muskulature uglavnom stvar genetike. Bez obzira na to koliko sklekova ili trbušnjaka uradite, vaši stomačni mišići nikada neće izgledati kao pločice megapopularne zvijezde, iz sasvim jednostavnog razloga što je ovdje riječ o vašem stomaku, a ne o njenom! Osim toga, ako ne pokazujete iskreno interesovanje za jogu (koja je sve popularnija među slavnim damama) teško da ćete postići ikakve rezultate ovom tehnikom vježbanja. Dakle, pronađite nešto što se vama dopada, u čemu uživate, što i jeste, osim upornosti, najvažniji uslov za postizanje rezultata.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *