Detoks za suhu kosu

Detoks za suhu kosu

SHARE

Dobra njega počinje pravim šamponom, a za suhu kosu najbolji su oni na bazi makadamije i ulja jojobe. Pomaže i regenerator čije će djelovanje pojačati toplina. 

Foto: Guliver/Getty images

Odaberite odgovarajući šampon

Lijepa kosa počinje pravim odabirom šampona, a za suhu kosu najbolji izbor su oni na bazi makadamije, ulja jojobe i nektara plave agave koji hrane vlasi i vraćaju joj vlagu. Takođe, kosu treba prati dva do tri puta nedjeljno, a sve češće od toga dodatno isušuje i oštećuje kosu. Učestalo pranje kose skida sa vlasi zaštitna ulja, zbog čega brže pucaju.

Sušenje fenom će pojačati djelovanje regeneratora

Regenerator kosi pruža dubinsku njegu, a ljeti je najbolje koristiti onaj koji se ne ispira. Frizeri preporučuju da regenerator nanesete samo na vrhove jer u suprotnom kosa neće izgledati bujno. Kosu treba sušiti fenom, a toplina će omogućiti da regenerator lakše prodre u proteinsku strukturu kose i obnovi vlasi iznutra.

Silikonske maske treba izbjegavati

Maske za kosu sastavni su dio njege suhe kose zato što vraćaju vlagu. Najbolji izbor su one na bazi palminog ulja i shea maslaca, dok one sa silikonima treba izbjegavati. Silikonske djeluju samo na površini i ne obnavljaju kosu iznutra, a maske s uljima obnavljaju kutikule i daju elastičnost. Jako oštećenoj kosi potrebna su dva tretmana maskom nedjeljno, a manje suhoj jedan.

Dubinska njega uljima

Isušena kosa podložnija je pojavljivanu peruti i opadanju, ali tome pomažu ulja koja je dubinski njeguju. Najbolji izbor su kokosovo, maslinovo ili bademovo ulje, a dovoljno je da ih nježno umasirate i ostavite 20 minuta da djeluju prije ispiranja.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

NEMA KOMENTARA

Ostavi komentar