Categories Kosa

Hair Tips&Tricks: Kako pronaći idealnu plavu nijansu?

S plavom kosom nije jednostavno – zahtjevna je za održavanje, a odluka o prelasku u “team blonde” nije nimalo lagan korak. Plava boja kose zahtijeva mnogo razmišljanja i savjetovanja kako bi rezultat bio u skladu sa željama.

Oni koji “pogode” s bojom, iz frizerskog salona izađu izgledajući fantastično, ali ponekad nijanse (doslovno), dijele od toga da se na kosi dogodi sve ono što je suprotno od zamišljenog.

Zato je savjetovanje s frizerskim stručnjakom prvi korak kod farbanja kose u plavo. O tome kakvu boju odabrati, zavisi i podton kože, a hair stručnjaci koji su “odgovorni” za boje kose poznatih dama poput najpoznatije blogerice Chiare Ferragni, otkrili su trikove za savršenu boju kose.

Zadržite prirodnu boju kao osnovu!

Za početak, očuvanje prirodne boje kao temelja je najvažniji korak pri prelasku na novu boju kose. Naime, stručnjaci kažu kako je ta bazna boja u skladu s našim podtonom kože pa mijenjanje “osnovne” boje može dovesti do lošeg konačnog rezultata. Neutralna i prirodna baza najviše će laskati novoj plavoj boji kose, a očuvanjem prirodnih tonova, izbjeći će se i ono čega se svi pribojavaju – neželjenih tonova koji se često pojavljuju nakon afarbanja kose.

Color i hair stručnjaci objašnjavaju da, isto kao što podtonovi kože imaju pravilnu količinu hladnih, toplih i neutralnih tonova, tako bi trebalo biti i s kosom.

Svi obrisi, nepravilnosti ili pjegice s lica, trebalo bi da se “reflektuju” i na našoj kosi, odnosno samo jedan ton bio bi loš odabir. Kako bi nova boja kosa bila laskava, frizer bi trebalo da se pobrine za za ravnotežu među tonovima, a Rez, jedan od celebrity frizera, ima i svoju tehniku koju zove “Midlight colour technique”. Ona podsjeća na kompleksniju verziju popularnog balayagea jer se na baznu boju dodaju različite vrste pramenova koji su međusobno povezani i izbalansirani.

Fotografija neka bude samo inspiracija!

Prije odlaska u frizerski salon, bilo bi dobro razlikovati pojmove poput hladnih i toplih tonova te svijetlih i tamnih nijansi, kako bi komunikacija s frizerom bila jednostavnija. Naime, stručnjaci kažu kako toplija nijansa ne mora automatski značiti da se radi o tamnijoj boji kose, dok hladniji tonovi ne podrazumijevaju nužno i pepeljastu boju kose.

Mnogi u frizerski salon dolaze s fotografijom, no treba osvijestiti kako ona može poslužiti tek kao inspiracija, a ne copy-paste look. Naime, kako kod prirodnih, tako i kod umjetnih boja za kosu, ne može se postići da dvije osobe imaju identičnu boju za kosu. Konačni rezultat može biti sličan, a nikako isti.

Jednom kad izađete iz frizerskog salona zadovoljni novi lookom, nikako ne znači da je došao kraj brizi oko kose. Kosu treba održavati proizvodima za zaštitu od toplote, koristiti masku za kose, a šamponom i regeneratorom održavati svijetle tonove.

Izvor: journal.hr Foto: Instagram @chiarraferragni

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *