Homemade beauty: Kućni tretmani za sjajnu kosu

by | 8 Novembra, 2013

Ukoliko ste primijetili da je vaša kosa izgubila sjaj, a to se često događa upravo u ovo doba godine, znači da je neophodno da joj posvetite više pažnje. Pomoću nekoliko hranljivih namirnica možete da osvježite kosu, učinite je bujnijom i što je najvažnije, zdravijom.

kosa

Jaja su idealna za pravljenje maske za kosu. Cijelo jaje izlupajte i njime premažite kosu od korijena do vrha (ako imate masnu kosu, upotrijebite samo bjelanjak) i ostavite da djeluje 20 minuta. Enzimi iz jaja očistiće i tjeme i kosu, dok će je žumanjak nahraniti i učiniti sjajnom. Važno je da kosu poslije dobro isperete hladnom vodom.

Avokado posjeduje esencijalne masti i odlično hrani dlaku. Izmiješajte jedan avokado s dvije kašike maslinovog ulja, dok se potpuno ne sjedine. Operite kosu šamponom, isperite, nanesite masku i preko stavite zagrijan peškir. Držite dok se peškir ne ohladi, zatim dobro isperite vodom.

Med je odličan za suhu kosu i sprečava pucanja dlake. Poslije pranja nanesite oko pola šolje meda na vlažnu kosu, umotajte je zagrijanim peškirom i ostavite da djeluje oko 20 minuta, pa isperite toplom vodom. Maska od meda idealna je za jesenski i zimski period, kada je kosi neophodno obezbijediti vlažnost.

Ispiranje jabukovim sirćetom efikasno je ko kose koja izgleda beživotno. Pomiješajte 450 ml jabukovog sirćeta s deset kapi esencijalnog ulja (u slučaju da imate perut neka to bude čajevac) i ostavite mješavinu da “odleži” dva dana. Poslije toga, nanesite je na kosu, odmah poslije šamponiranja. Umotajte peškirom i ostavite da se tako osuši. Sirće će joj dati sjaj, ali i mekoću.

Kiselo mlijeko ima enzime i mliječnu kiselinu, što će pomoći da nahranite i dlaku i kožu glave. Nanesite na kosu pola šolje gustog jogurta ili kiselog mlijeka i ostavite da djeluje oko 20 minuta. Isperite toplom, pa hladnom vodom jer će tako da izgleda sjajnije.

Ispiranje pivom daje nevjerovatan sjaj, važno je da pivo prethodno bude na sobnoj temperaturi.

Izvor: novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.