Categories Kosa

Kosa vam se brzo masti? Evo kako da to spriječite…

Kako biste spriječili mašćenje kose morate otkriti uzrok!

Foto: Guliver/Thinkstock

Vaša kosa se masti zbog toga što vam žlijezde u vlasištu stvaraju previše prirodnih ulja.

Postoji više razloga za to: 1) nasljedni faktor (tanka i slaba kosa), 2) hormonalni poremećaj zbog menstrualnog ciklusa ili korištenja oralne kontracepcije, 3) stres, 4) jedete nezdravu, masnu hranu, 4) pogrešni načini održavanja kose i vlasišta, 5) pogrešni preparati za kosu prečesto / predugo češljanje (skidate masnoću i prenosite je na vrhove kose), 6) vlažno vrijeme i 7) često prolaženje prstima kroz kosu!

Mnogi imaju probleme s mašćenjem kose do te mjere da im ona izgleda masno samo nekoliko sati nakon što su je oprali. Na žalost, tada je morate prati svaki dan, jer ne samo da vizuelno izgleda poražavajuće, takođe, ima i specifičan miris. Na žalost, pranje kose svaki dan i više je nego nepraktično, a šampon najčešće još jače iritira vlasište, što dovodi do još jačeg izlučivanja lojnih žlijezda.

Kako prati kosu

Kada kupujete šampon tražite šampon koji je namijenjen za masnu kosu ili volumen. Nešto noviji šamponi protiv masne kose imaju manje hemikalija nego oni starije proizvodnje, što bi trebalo smanjiti iritaciju vlasišta. Ispirite kosu u mlakoj vodi jer vruća voda povećava mogućnost mašćenja. Ako je ikako moguće, nemojte upotrebljavati regenerator za kosu, a ako baš morate, nanosite ga samo na vrhove. Između pranja, kosu dirajte i češljajte čim manje. Možete pokušati s vrlo malom količinom bebi pudera ili još bolje – šampona za suho pranje kako bi vam upio višak masnoće.

I frizura je bitna

Vjerovali ili ne, čak stil frizure koju nosite može da utiče na mašćenje vaše kose. Ako vam se kosa brzo masti izaberite frizuru koju je lako održavati i daje vašoj kosi volumen. Kosa sječena u više slojeva, daje utisak punije kose i iako će vam biti masna neće tako izgledati. Izbjegavajte frizuru sa šiškama, jer prvo će se po njima vidjeti da vam je kosa masna. Maknite kosu s lica što je više moguće, a ako imate dugu kosu, složite je u rep. Ako je ikako moguće, nemojte upotrebljavati fen, ali ako ne možete bez njega, sušite kosu na nižim temperaturama. Lagane kovrdže će vam pomoći da kosa bude više u vazduhu, a ne slijepljena na vlasište, te se neće toliko mastiti.

Na sljedećoj strani otkrijte domaće recepte protiv masne kose…

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *