Categories Kosa

Kosu treba prati prema tipu i aktivnostima

Stručnjak za frizuru Barney Martin kaže kako mnogi, posebno žene, prečesto peru kosu, te otkriva kako kosu, bez obzira na tip, ne bi trebalo šamponirati svaki dan.

1. Oni s masnom kožom i kosom

Ako vam je koža masnija, vjerovatno je masno i tjeme, pa i kosa, kaže Martin, koji ženama s ovim tipom kose savjetuje šamponiranje svaki drugi dan, a u danima između ispiranje u toploj vodi i ‘suho pranje’ sa šamponom u spreju. Svakodnevno šamponiranje, kaže, s tjemena skida prirodna ulja, a tek se onda kosa previše masti jer tjeme počinje nadoknađivati izgubljene masti i dodatno ih proizvoditi.

2. Oni sa gustom i/ili kovrčavom kosom

Ako vam je kosa gusta a dlaka ‘gruba’ i/ili kovrčava, treba je prati svaki treći dan, savjetuje Martin.Često su, kaže, kod onih s kovrčavom kosom te kovrče iznutra porozne, što znači da bi mogle dehidrirati ako ih se prečesto pere sa šamponom. Zato savjetuje da se kosa u danima između pranja ispere s vodom bez šampona.

3. Oni sa ravnom, svilenom kosom

Svilena, tanka kosa može postati beživotna ako je ne perete dovoljno često, ali svaki drugi dan bi trebalo biti dovoljno, kaže Martin koji savjetuje da je između pranja isperete toplom vodom i da koristite suhi šampon koji će kosi dati potreban volumen.

4. Za one koji su redovno u teretani

Ovisnicima o teretani Martin također savjetuje da ne peru kosu svaki dan, čak i ako svakodnevno vježbaju i znoje se. Isperite je s vodom i suhim šamponom nakon teretane, kaže. Napominje i kako bi svaki dan kosu trebali prati samo oni koji svakodnevno plivaju – jer i hlor i slanu vodu treba što prije isprati iz kose, objasnio je za TheSun.

Izvor: 24sata.hr/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *