Categories Kosa

Stanje kose otkriva šta vam nedostaje u organizmu

Prečesto tretiranje i ravnanje kose nisu uvijek uzrok za oštećenu kosu. Suhi vrhovi i slična oštećenja kose mogu biti znak nekih poremećaja u organizmu. Kosa, jednako kao i koža, može nam puno reći o zdravlju. Neki nedostaci u organizmu – ali i bolesti – mogu biti uzrok za to da nam je kosa suha, bez sjaja i sijeda. Evo nekoliko problema i rješenja koja možete isprobati odmah: 

Tvoja kosa je suha i lomljiva

Ako je kosa suha poput slame, moguće je da imate nedostatak vitamina D. Naime, vitamin D stimuliše folikule korjena kose i podstiče njen rast. Međutim, dok sintezu vitamina D u koži podstiče sunčevo svjetlo, za kosu je potrebna ishrana bogata vitaminom D kako bi se ojačala struktura kose. Dakle, na vrhu liste ishrane trebalo bi da bude riba, ali i avokado i jaja – koji će kosu održati zdravom i sjajnom.

 

Prerano sijeda kosa

Ako već u mladim danima kosa postaje sijeda, moguće je da se radi o “prejakoj ili preslaboj” funkciji štitne žlijezde. Takođe, kao drugi mogući uzrok može biti i nedostatak vitamina B12 – koji je esencijalan za izmjenu masnih kiselina i aminokiselina zbog čega biste ishranu većim dijelom trebali bazirati prvenstveno na ribi, jajima i mliječnim proizvodima.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto:@theglitterguide

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *