Categories Lice & Make-up

Beauty know-how: Brzi trikovi za problematičnu kožu!

Čista, sjajna, nježna, zdrava i – generalno savršena koža nešto je o čemu neke žene sanjaju još od srednjoškolskih dana, zar ne? Međutim, nemaju sve žene tu sreću da imaju besprijekornu kožu lica pa je važno imati na umu sljedeće…

Foto: Guliver/Thinkstock

#1 Ne pretjerujte s puderom

Neke djevojke pokušavaju sakriti problematičnu kožu ispod nekoliko slojeva pudera – često tamnijeg, a rezultat u tim slučajevima nikada nije zadovoljavajući. Vaš make-up ne izgleda prirodno, šminka se topi, a akne su jednako ili još više primjetne! Sve što vam je potrebno zapravo je jedan sloj idealnog pudera.

#2 Previše ste isušili kožu. Šta sad?

Pri korištenju krema za akne nerijetko pretjeramo pa rezultat bude presuha koža lica. U tim slučajevima čak i savršeno nanesen puder može se ljuštiti što ne ostavlja utisak zdrave kože niti je pretjerano zavodljivo, zar ne? Dobra vijest je da ovakve situacije uglavnom možemo predvidjeti jer je koža u određenim dijelovima lica izuzetno suha i ljušti se. Ako je ovo vaš slučaj, a u žurbi ste, sigurno će vam se svidjeti sljedeći trik! Naime, sve što bi trebalo da napravite kako biste pripremili lice za šminkanje i izbjegli ljuštenje pudera je da selotejpom nježno pređete preko suhih površina na licu. Budite pažljive kako ne biste dodatno oštetile previše isušenu kožu. Zatim na te tačke na licu nanesite malo hidratantne kreme, pričekajte dvije do tri minute i počnite sa šminkanjem. Bit ćete oduševljene rezultatom!

#3 Našminkali ste se, ali još se vide ožiljci od akni? Brzo pronađite korektor!

Svaka žena koja se još od tinejdžerskih dana bori s problematičnom kožom bar jednom našla u situaciji da je prezadovoljna svojim make-up izgledom, ali joj mira ne da ožiljak koji se uprkos svemu nazire ispod šminke. Srećom, make-up stručnjaci imaju odličan savjet: prekrijte ožiljak pravim korektorom! Naime, ožiljci uglavnom imaju hladni podton zbog čega ih je lako prekriti korektorom u boji marelice, mandarine ili nekom tamno narandžastom nijansom. Dakle, nikako ne koristite zelene ili bež tonove korektora i čak i vi ćete ubrzo nakon nanošenja zaboraviti svoje ožiljke.

#4 OK, prekrile ste akne, ali šta je s crvenilom?

I u ovom slučaju, odgovor se krije u krugu boja! Naime, zeleni, bež i žuti korektori idealni su za prekrivanje crvenila i prirodnog rumenila jer se na krugu boja nalaze nasuprot crvenoj! Ako nanesete količinu koja je idealna za vašu kožu (nikako ne pretjerujte), bićete iznenađene rezultatom.

#5 Sve je savršeno, ali izgledate pomalo… dosadno? Trk po highlighter!

Nakon što ste nanijeli primer, korektor, puder i rumenilo, više nema ni traga aknama i ožiljcima, ali imate utisak da vam lice pomalo izgleda kao maska? Sve što bi trebalo da učinite je dodati malo sjaja tako što ćete nanijeti malo highlightera na jagodice, granicu gornje usne (poznatiju kao Kupidov luk) i tik ispod obrva. Izgledat ćete zabavno, upečatljivo i još privlačnije!

Foto: Izvor: makeup.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *