Categories Beauty

5 stvari koje utiču na to da vaše usne gube ružičastu boju

Najbolji beauty savjet je imati lijep osmijeh. Osim zuba, bitnu ulogu u osmijehu igraju ružičaste usne. Međutim, dosta stvari utiče na to da vaše usne gube ružičastu boju i postaju tamne. Evo nekoliko stvari koje utiču na to da vaše usne gube svoju ružičastu boju…

Pušenje

Svi mi znamo da su tamne usne nuspojava pušenja. Nikotin uzrokuje tamnjenje usana.

Kofein

Poznato je da kofein stvara mrlje na zubima i čini ih žutim. No, još jedna nuspojava pijenja čaja ili kafe je da uzrokuje tamne usne. Vaše usne će postati tamnije i sve to zavisi od količine koju pijete. To se jedino može spriječiti pijenjem puno vode.

Izlaganje suncu

Sunce povećava proizvodnju pigmenta melanina na usnama. Naše usne su vrlo osjetljive na stalnu izloženost suncu, te će postati tamne što duže ih izlažete. To se može izbjeći korištenjem balzama sa UV zaštitom.

Hidratacija

Ne konzumiranje dovoljno vode će uzrokovati dehidraciju. Usne će se isušiti i postati tamne s vremenom, ako je tijelo dehidrirano. Pobrinite se da pijete preporučene 2-3 litre vode dnevno kako bi hidratizirali vaše usne.

Alergeni

Tamne usne mogu biti uzrokovane alergenima u kozmetici. Vaš ruž ili sjajilo za usne može sadržavati određene boje ili mirise koji uzrokuju alergijsku reakciju. Pobrinite se da testirate proizvod na vašoj koži prije kupovine.

Izvor: ljepota.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *