Categories Beauty

Beauty budućnost: Matične ćelije za kosu

Posljednjih osam godina, američki stručnjaci iz kompanije za regenerativnu medicinu iz San Dijega testiraju i usavršavaju tretman injekcijama za podsticanje rasta kose, a rezultati su fantastični – obnovljen rast kose već za dvanaest sedmica, kao i napredak uočljiv čak i godinu dana od terapije.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ovaj tretman se naziva HSC, a funkcioniše na principu ciljanog djelovanja na matične ćelije u folikuli dlake pomoću prirodno izlučenih faktora rasta. Jedan od ovih faktora, folistatin, omogućava da uspavane matične ćelije započnu novi ciklus rasta. Drugi od njih, keratocit, izaziva proliferaciju i rast ćelija, čime se obezbjeđuje pojava novih vlasi ili učvršćivanje postojećih. Šira upotreba faktora rasta – ona u njezi kože i rješavanju brojnih estetskih problema, kao što su dispigmentacija kože, duboke bore ili akne – sasvim je izvjesna za nekoliko godina.

Dalja naučna istraživanja pojedinačnih funkcija faktora rasta omogućiće izolovanje onih koji će svoju efikasnost ispoljiti u specifičnim preparatima za njegu. Budući da su faktori rasta velike molekule, naučnici intenzivno rade na pronalaženju načina da se one bez ubrizgavanja unesu dublje u kožu, u slojeve u kojima se stvaraju kolagen i elastin, kao i da se tako poveća njihova efikasnost. Pritom se svakako razmatra i upotreba novih nanotehnologija.

U tom kontekstu, stručnjaci rade na stvaranju nove generacije filera, koja će biti jednostavniji za primjenu, pružaće trajnije rezultate i, osim hijaluronske kiseline, imaće više elemenata kože. Fileri budućnosti sadržaće nekoliko komponenti – faktore rasta, humani kolagen i ekstracelularni matriks – kojima će se nadoknaditi sve ono što koža gubi s vremenom.

Ovi fileri stimulisaće matične ćelije u koži da stvaraju novi kolagen i elastin i primjenjivaće se kao tretman za uklanjanje bora i ožiljaka sa rezultatima koji će trajati nekoliko godina.

Ovo je samo jedno od naučno utemeljenih predviđanja eksperata iz sfere kozmetologije o čemu možete da čitate u našem aktuelnom broju – potražite ga na kioscima!

IZVOR: LJEPOTA&ZDRAVLJE

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *