Categories Beauty

Parfemi koji su “vječni”

Konstantno se  pojavljuju novi parfemi, ali veoma mali broj njih zasluži titulu “vječnih” parfema. Ovakvi parfemi su poznati skoro svakoj dami, ako ih nisu imale u svojim kolekcijama, onda su sigurno posegnule za testerima na policama u parfimerijama.

N°5 – Chanel

Ovo ste mogli i pretpostaviti. Bez obzira da li nam se svidio ili ne Chanel N°5 su zapamtile mnoge generacije. Coco Chanel je 1921. godine napravila ovu nezaboravnu mirisnu notu, ubacujući malo vanile, ruže i jasmina, jer je i sama tragala za „mirisom žene“. Vrijeme je pokazalo da je ova mirisna nota ostala pojam onoga što bi svaka žena željela da svojim parfemom postigne.

Shalimar – Guerlain

Nastao je 1925. godine, a njegov tvorac je Jacques Guerlain. Smatra se još jednim starim, ali klasičnim parfemom, svijetao je i romantičan, a sa dodatkom cvijeta irisa i vanile idealan je za dan. Ime mirisne note nastalo je prema drevnoj priči o caru koji je svoju ljubav prvi put vidio u Gardens of Shalimar (Vrtovima Shalimara).

 

L’Air du Temps – Nina Ricci

Kao i sve što je potpisano sa Nina Ricci i ovaj parfem  pokazuje romantičnu i najženstveniju stranu žene. Parfem je lansiram 1948. godine, poslije Drugog svjetskog rata, pa bijeli golubovi na poklopcu simbolizuju mir. Centralno mjesto zauzima mirisna nota karanfila, koja je ublažena notama ruže i jasmina. Zatim, kombinacija ljubičice i irisa sa drvenim notama kedrovine i sandalovine daje dovoljno reskosti, a finalni miris je postignut mošusom i amberom.

 

Kliknite na sljedeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *