Categories Beauty

Po principima AROMATERAPIJE sami napravite SERUM ZA LICE za hladne dane

Da bismo tokom hladnijih jesenjih i zimskih dana očuvali zdravlje kože lica, treba je njegovati u dva koraka: prvi je čišćenje, a drugi zaštita, kaže aromaterapeutkinja Ivana Jelisavčić.

Prvi korak – čišćenje lica

Čišćenje lica oil-cleansing metodom radi se do pet puta u sedmici, kako bi se regulisao sebum kože lica. Nakon takvog čišćenja nije potrebna dalja njega. Sama regulacija sebuma traje do tri sedmice, tokom kojih se mogu pojaviti bubuljice koji će nestati, a vaša koža će zasjati kao nikad do tada.

Recept za dubinsko čišćenje mješovite kože AromaSAN *vrsta ulja se mijenja s obzirom na tip kože

tamna bočica od 50 ml
50 % ricinusovog ulja
30 % ulja jojobe
20 % tamanu ulja
vitamin E

Priprema: Odstranite make-up micelarnom otopinom koju ostavljate na licu, da bude vlažno, pa nekoliko kapi ulja stavite na prste i izmasirajte lice lagano ga tapkajući. Natopite ručnik toplom vodom, ostavite da odstoji nekoliko minuta i obrišite višak ulja s lica.

Savjet plus:

Ulja s obzirom na tip kože; suha koža: umjesto ricinusovog ulja u mješavinu treba staviti ulje koštice marelice, masna koža – umjesto ricinusovog ulja u mješavinu treba staviti ulje lješnika

Drugi korak – zaštita lica

Kad je hladno, naša koža na licu izgleda suha, umorna i često oštećena. U tim slučajevima koristimo regenerativna, eterična, ulja koja imaju funkciju zaštite. Mogu se nabaviti u svakoj apoteci.

Recept za serum lica za hladne dane AromaSAN

50 ml ulja divlje ruže (sadrži leinsku, linoleinsku i linolnu kiselinu, koje se koriste za tretmane protiv bora, ekcema i ožiljaka)
20 ml ulja jojobe (lemijska mu je struktura slična dijelu sebuma, stoga je korisno za liječenje akni i za smanjivanje prevelike produkcije sebuma. Takođe, izvrstan je ovlaživač svih tipova kože, stabilizuje ph kože, regeneriše kožu i nezamjenjiv je sastojak za poboljšanje elasticiteta kože)
20 ml bademovog ulja
10 kapi eteričnog ulja njemačke kamilice
10 kapi eteričnog ulja arapskog tamjanovca

Upotreba: Serum stavljate na vrhove prstiju i utapkavate na vlažnu kožu lica. Ako se vaša koža masti, serum možete koristiti nekoliko puta sedmično, kao zamjenu za noćne kreme ili regenerativne maske za lice.

Izvor: 24sata.hr Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *