Categories Beauty

Prešli ste 30 – izbacite ovo iz nesesera!

Kada prođete tridesete i uđete u četrdesete koža vašeg tijela proizvodi manje količine lipida. To dovodi po pojave suhe i grube kože. Nije tajna da suho lice traži jaču hidrataciju, pojavljuju se sitne bore i linije koje zahtijevaju i drugačiju kozmetiku.

Svjetski dermatolozi, kao i profesionalni šminkeri preporučuju da se pojedini kozmetički proizvodi izbace iz upotrebe u tom periodu.

#1 Sredstva za čišćenje koja prave mnogo pjene

Pranje lica proizvodima koji dosta pjene uklanja esencijalne hranjive sastojke kože, što doprinosi nastanku suhe kože, a vremenom dovodi i do smanjene elastičnosti. Ovi proizvodi bogati su sufaktantima, molekulima koje eliminišu nečistoće lica, ali istovremeno uklanjaju ulja i masti sa kože koja su odgovorna za njen gladak izgled.
Zamijenite pjene mlijekom, balzamom ili nekim drugim kremastim proizvodom za čišćenje.

#2 Grubi piling

Koža koja stari veoma je osjetljiva što znači da ne može da podnese grub i oštar piling. Obnavljanje ćelija kože u dvadesetima dešava se na svakih dvadeset i osam dana. Međutim, u kasnim tridesetim i u četrdesetim, za ovaj je potrebno više od četrdeset dana. Kako bi koža izgledala svježije, birajte maske, sredstva za pranje lica ili serume koji sadrže nježne hemijske eksfolijante, kao što su voćni enzimi.

#3 Tonik za lice na bazi alkohola

Većina tonika za lice je na bazi alkohola i koristi se za masnu kožu koja je sklona pojavi akni. Oni, međutim kožu lišavaju prirodnih masti i ulja, a zbog čega normalna koža postaje suha. Kako starite koža lakše gubi hidrataciju. Zbog toga bi trebalo posle pranja i čišćenja kože da koristite gel za njegu lica koji sadrži hijaluronsku kiselinu.
Koristite tonike koji ne sadrža alkohol, koža će vam biti zahvalna i čista.

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *