Categories Beauty

Tri Kleopatrina beauty rituala koji su efikasni i u 21. vijeku

Priznajemo da obično beauty savjete uzimamo od žena iz naše ere, ali budući da Kleopatra važi za jednu od najljepših žena svih vremena, možda i nije toliko suludo skoknuti u vremeplov i istražiti beauty rituale starije od 2000 godina.

S obzirom na to da u Kleopatrino vrijeme baš i nije postojala beauty industrija s nepreglednim izborom kozmetičkih proizvoda i stručnih savjeta, njena beauty rutina sastojala se je isključivo od prirodnih sastojaka biljnog ili životinjskog porijekla.

U nastavku saznajte koje su to tajne ljepote drevne egipatske vladarice i kako ih uklopiti u  kozmetičke prakse 21. vijeka.

#1 Med i mlijeko

Vjeruje se da je Kleopatra svoju glatku i njegovanu kožu dugovala hranjivim kupkama od magarećeg mlijeka i meda, a navodno su Egipćanke koristile ovu kombinaciju sastojaka i za maske za lice. Brojni savremeni kozmetički proizvodi sadrže mliječne kiseline, a ako ste više DIY tip, u kupku dodajte pola litre mlijeka životinjskog porijekla i pet velikih kašika meda.

#2 So iz mrtvog mora

Mrtvo more smatra se najvećim prirodnim spa centrom na svijetu, a kupanje u njemu se, zbog veoma visoke količine ljekovite soli, preporučuje ljudima s kožnim bolestima i problemima. I Kleopatra je bila svjesna ovih ljekovitih i njegujućih svojstva te je so iz mrtvog mora koristila u svojoj beauty rutini. Ako vam Jordan ili Izrael nisu usput, pokušajte s nekim od brojnih kozmetičkih proizvoda na bazi ove soli.

#3 Egipatska depilacija

U gotovo svakom kozmetičkom salonu možete se naručiti na tretman egipatske depilacije, koji će na manje bolan način ukloniti neželjene dlake. Za ovu metodu depilacije glavni je sastojak šećerna pasta, a dodatne pogodnosti su da gotovo u potpunosti eliminiše urasle dlačice, odgovara svim tipovima kože i potpuno prirodnim sastojcima čuva zdravlje kože. Nije uzalud ovaj recept čuvan vijekovima!

Foto: imdb

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *