Categories Beauty, Lice & Make-up

Krema protiv bora – kada je vrijeme za prvo korištenje?

Bez obzira na to jesu li “mijalice” ili “mrštilice”, jesu li posljedica stresa, suhe kože ili sunca, tridesete su godine kada se na licu počinju pojavljivati isprva jedva vidljive, a vremenom i sve upadljivije borice. One iscrtavaju tajnu mapu na vašem licu i otkrivaju mnogo više nego što možete zamisliti: jeste li na vrijeme počeli njegovati kožu, kako spavate, što vam je zapisano u genetskom kodu… Bilo kako bilo, naša koža neminovno stari, a krema za bore postaje sastavni dio života već u tridesetima.

Krema za bore: Prevencija počinje u dvadesetima

Kada kažemo prevencija, ne mislimo na upotrebu anti-ageing krema. Nastanak bora se ne može spriječiti, ali se može prilično usporiti pravilnom njegom. Preko dana koristite hidratantnu kremu koja štiti od UVA i UVB zraka, bez obzira na godišnje doba, jer je sunce jedan od najvećih neprijatelja kože. Naveče je obvezna hidratantna krema koja sadrži hranljive sastojke i koja će u kombinaciji s dnevnom, biti dovoljna da spriječi preuranjenu pojavu bora.

Ova životna dob ne predviđa korištenje krema protiv starenja jer se na taj način može postići suprotan efekat. Iako je jedan od glavnih sastojaka ovakvih krema retinol, koji eliminiše akne i sužava proširene pore, u dvadesetima bi ih ipak trebali izbjegavati.

Tridesete su pravo vrijeme

Bore se počinju formirati u dubljim dijelovima kože još u dvadesetima, ali na površini postaju vidljive tek desetak godina kasnije. Koža gubi elastičnost pa je konstantno hidriranje neophodno, a ako ste s njegom krenuli na vrijeme, u tridesetima (a i kasnije) ćete imati manje “posla”. Kada ugledate prve bore, nastavite koristiti dnevnu hidratantnu kremu s UV zaštitom, a naveče na očišćeno lice nanesite namjensku anti-ageing kremu koja odgovara vašem tipu kože.

S godinama žlijezde sve slabije luče sebum, koža postepeno gubi elastičnost i čvrstoću, pa je sve te promjene neophodno popratiti odgovarajućom njegom. Suha koža posebno je problematična jer su na njoj tragovi vremena mnogo uočljiviji nego na masnoj koži.

Šta morate da znate o kremama i kako da usporite starenje – pročitajte na sljedećoj strani..

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *