Categories Ljepota i njega poznatih

Beauty trikovi po receptima diva starog Holivuda…

Glamur starog Holivuda vječna je inspiracija mnogim ženama. No, tada su se određeni izgledi postizali na vrlo drugačije načine od onih današnjih.

Foto: Pixabay

Donosimo sedam “beauty” trikova koje su slavne dame iz zlatnog doba Holivuda uvijek koristile, a zbog kojih ćete ostati i te kako začuđeni…

1. Savršen izgled maskare

Trepavice Audrey Hepburn uvijek su izgledale savršeno, a u tome joj je pomagao slavni vizažista Alberto de Rossi. Nakon što bi nanio jedan sloj maskare, de Rossi bi potom svaku trepavicu odvojio iglom.

2. Besprijekoran sjaj kose

Marlene Dietrich insistirala je na tome da njene perike budu posipane pravom zlatnom prašinom kako bi izgledale sjajnije na filmu. Nakon što bi snimanje završilo neko bi to zlato morao iščešljati iz perika.

3. Idealna nijansa crvenog ruža

Zaštitni znak Marilyn Monroe bio je crveni ruž. No, savršenu crvenu nijansu postizala je zapravo s pet proizvoda za usne, tačnije s ruževima i sa sjajilima. Tamnocrvenu boju bi nanijela na vanjske uglove usana, svjetlije nijanse na sredinu kako bi dodala dimenziju te bi sa highlighterom naglasila Kupidov luk i donju usnicu.

4. Svjetlucav izgled očiju

Joan Crawford obožavala je sama raditi maske za lice te je dvaput dnevno prala oči bornom kiselinom i hladnom vodom kako bi izgledale bolje. Umočila bi blazinice u vodu i kiselinu te bi kapke prekrila s njima.

5. Vizuelno povećan dekolte

Riječ je o triku koji je zapravo razbijesnio Vivien Leigh. Naime, reditelj Victor Fleming natjerao je kostimografa Waltera Plunketta da ljepljivom trakom zalijepi glumičine grudi kako bi njen dekolte izgledao bujnije.

6. Efekt punijih usana

Glumica Gloria Grahame znala je gornju usnicu “napuniti” vatom ili papirom kako bi postigla efekt punijih usana. Njeni glumački partneri za to bi ponekad saznali tek tokom snimanja scena s poljupcem.

7. Tajna lijepe kože

Rediteljka i glumica Ida Lupino stavila bi malu količinu kuhinjske soli u kozmetički preparat kojim bi čistila lice. Smatrala je da je to najbolji način za uklanjanje mrtvih ćelija kože te da nakon tog pilinga lice izgleda osvježeno.

I za kraj trik jednog holivudskog dase: Moramo spomenuti i trik kojim je slavni John Wayne često znao da se posluži. Wayne je uz sebe uvijek imao tri perike. U zavisnosti od njihove dužine on bi ih izmjenjivao. Tako bi se onda činilo da je riječ o njegovoj pravoj kosi. Wayne bi najkraću periku nosio nekoliko dana, pa bi je potom zamijenio s malo dužom, a onda bi drugu zamijenio s trećom, onom najdužom. Stvorio bi iluziju da mu kosa raste te da se mora ošišati. Tada bi opet iznova počeo nositi najkraću periku kako bi se činilo da je upravo bio na šišanju.

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *