Categories Lice & Make-up

Make-up tips&tricks: Tuš prema obliku očiju…

Ove sezone, na revijama najvećih svjetskih kreatora tuš za oči jednostavno dominira, zato nećemo pretjerati ako kažemo da su dramatični momenti na licima manekenki, rame uz rame s kreacijama koje nose.

Neki od modnih kreatora podigli su standard u nanošenju tuša izvlačenjem debelih i zaobljenih crta s obje strane oka. Izrazito jak crni tuš, rezervisan samo za ugao oka, vizija je dramatičnosti koju možete vidjeti na mnogim revijama.

Ne zaboravite, oblik oka određuje “sudbinu” vašeg šminkanja 

Bez obzira na trendove, postoje univerzalna pravila kojih se morate pridržavati kada je riječ o korištenju tuša za oči i ona se prije svega tiču oblika očiju.

Krupne oči: Poželjno je učiniti da izgledaju duže, stoga nanesite tuš na gornji kapak i iznad gornjeg ugla iscrtajte liniju dugu otprilike jedan centimetar.

Sitne oči: Koncentrišite se na vanjski ugao oka i liniju produžite i nakon završetka trepavica, a zatim je uvijte prema gore. Cat eye look je savršen za vas.

Uvučeni kapci: U ovom slučaju kost ispod obrva uglavnom je izbočena. Tuš nanesite što je više moguće uz rub trepavica, jer vam debela linija neće pomoći da “izvučete” kapak.

Pročitajte i… Ovog ljeta isprobajte bijeli tuš za oči

Spušteni kapci: U ovom slučaju, gornji kapak ima višak kože koji čini da oči izgledaju manje. Koristite najtamniji mogući tuš i iscrtajte široku liniju duž gornjeg ruba kapka i insistirajte na što većem volumenu trepavica.

Oblik badema: Počnite iscrtavati liniju na gornjem kapku i idite prema unutašrnjem uglu. Produžite liniju prema vanjskom uglu i tu se zaustavite.

Široko razmaknute oči: Stvorite iluziju da je razmak manji nego što zapravo jeste – povucite tanku liniju uz gornji rub oka, cijelom dužinom od unutrašnje prema vanjskoj strani. Olovkom za oči na donjem kapku povucite liniju, ali samo jednu trećinu od ukupne dužine oka. Maskaru uvijek nanosite prema nosu, a ne prema vanjskim uglovima.

Oči koje su blizu: U ovom slučaju naglasite vanjski ugao oka i to od sredine zjenice prema vanjskom uglu (uz gornje i donje trepavice). Napravite i zavijeni luk prema vanjskom rubu (Cat eye). U unutrašnji ugao oka nanesite bijelu olovku za oči.

Izvor: make-up.hr Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *