Categories Make-up

Make-up: Baking tehnika ponovo je in!

Ako ste mislili da se tajna savršenog izgleda poznatih osoba krije u photoshop-u i filterima, prevarili ste se. Ključ je u moćnoj tehnici pomoću koje lice izgleda glatko i blistavo, gotovo porculanski i bez ikakvih mana! Baking je taj koji pravi razliku između amaterskog i profesionalnog makeup-a i zato ne čudi što je ponovo postao gorući trend među vizažistima i infulenserima.

Osim što ujednačava i pigmentira ten, fikisira šminku i čini je postojanom satima, ova tehnika ima za cilj matirati i “ispeglati” lice.

Izvodi se isključivo na onim “kritičnim” dijelovima s kojih želimo upiti višak masti i koje dodatno želimo posvijetliti- predio ispod očiju, ispod kontura obraza, na bradi ili na mostu nosa, nikako na cijelom licu!

 

Korak prije koraka: Krema za oči

S obzirom na to da se najviše primjenjuje u zoni oko očiju, neophodno je dobro hidratizovati ovo područje bogatim antiridom kako se tanka i inače osjetljiva koža oko očiju ne bi isušila od velike količine šminke. Krema će popuniti sve one fine linije, a koža će dobiti neophodnu vlažnost, pa korektor neće izgledati “teško” na očima. Važno je samo ostaviti kremu da dobro upije.

Korak 1:  Tekući puder

Iako su korektor i transparentni puder glavni proizvodi u kreiranju ove tehnike, ne zaboravi prije njih upotrijebiti tekući puder kojim ćete formirati svojevrsnu bazu i tako ujednačiti ten. Manju količinu proizvoda nanesite na jagodice, bradu i obraze, a onda sve do to izblendajte koristeći vlažan beauty blender.

Korak 2: Korektor

Uklonite tragove umora i prekrijte podočnjake, tako što ćete tekućim korektorom u obliku tačkica “iscrtati” obrnuti trougao ispod očiju (od unutrašnjih uglova do vrhova jagodičnih kostiju). Koristite proizvod koji je za nijansu ili dvije svjetliji od vašeg pudera (tena) , a zatim izblendajte.

Korak 3: Puder u prahu

U doslovnom prevodu s engleskog baking znači “pečenje” što je vrlo logičan naziv za proces u kom transparentni puder ima ulogu “pokrivača” (nešto kao kad folijom prekrijete vješto naredane slojeve lazanje da biste jelo učinili sočnijim i ljepšim za oko).

Dakle, natapkajte deblji sloj transparentnog pudera na kritične tačke i ostavite da “djeluje” 10-15 minuta. Osim što će upiti višak masti, pod djelovanjem toplote koju koža oslobađa, pospješiće se stapanje pudera i korektora, što za posljedicu ima besprijekorno blistav i glatak ten, ali i izuzetnu postojanost makeup-a. Na kraju, ostaje samo velikim pufastim kistom otresti višak praha (laganim, ovlaš pokretima), odrediti konture i završiti šminkanje na uobičajeni način.

O puderu…

Translucent ili transparentni puder, koristi se za fiksiranje, a ne za pokrivanje. On kontroliše sjaj i matira lice, upija vlagu tekućeg pudera, a kako je proziran, ne mijena boju puti.

Mala, ali važna napomena!

Ova metoda nije preporučljiva za osobe sa suhom i zrelom kožom, jer dodatno ističe suhoću i bore,a zbog mnoštvo slojeva, nije poželjna ni svakodnevna primjena.

Izvor: make-up.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *